Glöd · Debatt

”Vi validerar de ungas känslor samtidigt som vi kämpar för en framtida beboelig planet.”

Ledande forskare anser att klimatförändringarna är det största hotet mot den globala hälsan, skriver debattörerna.

Psykologer går samman och utför civil olydnad för klimatet genom att agera mot myndigheter, stoppa trafik och spreja färg på bensinpumpar. De menar att det är deras ansvar som psykologer att agera kraftfullt.

Under föregående vecka genomförde vi, Psykologer för Extinction Rebellion, två aktioner i Göteborg. Vi manifesterade utanför Jämställdhetsmyndigheten i Angered, där vi krävde att myndigheten tar kopplingen mellan klimatkris och jämställdhet på allvar.

I lördags blockerade vi infarten till St1-macken vid Trädgårdsföreningen, där vi också sprejade över displayerna på bränslepumparna för att tillfälligt oskadliggöra dessa. Tidigare har vi olovligen tagit oss in på Socialstyrelsen i Stockholm för att uppmärksamma klimatkrisens negativa hälsoeffekter, samt blockerat trafik runtom i landet.

I december 1956 vägrade den svarta sömmerskan Rosa Parks att ge upp sin plats på bussen till en vit man. Något som är mindre känt är att 15-åriga Claudette Colvin arresterades för precis samma brott nio månader tidigare, i samma stad. Ledare inom medborgarrättsrörelsen var rädda att den unge Colvin inte skulle fungera så bra som förebild för rörelsen som Parks. Vem som utför politiska aktioner får effekter på hur aktionerna tas emot.

Genom att genomföra klimataktioner kopplade till våra psykologtitlar vill vi understryka att ledande forskare inom hälso- och sjukvårdsområdet slår fast att det största hotet mot den globala hälsan är klimatförändringarna. Vi är väl inlästa på forskningen om klimatångest, som slår fast att sådan oro är en rimlig reaktion på hotet vi står inför. En studie från 2021 visade att 84% av barn och unga var oroliga över klimatförändringarna, och närapå hälften beskrev att deras känslor för klimatförändringarna hade en negativ inverkan på deras vardag. Upplevelser av att vuxna i ens närhet inte tar hotet på allvar är förknippat med sämre mående hos unga. När psykologer utför klimataktioner så validerar vi de ungas känslor samtidigt som vi kämpar för en framtida beboelig planet.

Under våren har ungdomar och unga vuxna i brittiska Just Stop Oil blockerat bensinmackar och satt bränslepumpar ur funktion. I Göteborg har Extinction Rebellion Youth blockerat infarten till St1s raffinaderi, en av landets största co2-utsläppare. Vi psykologer utför våra aktioner i solidaritet med dessa unga klimataktivister som kämpar för sin egen framtid, samt med de människor som redan idag drabbas hårt av klimatförändringarnas konsekvenser. Dessa slår hårdast i de länder som bär minst historiskt ansvar.

Enligt FN ökar de globala utsläppen trots att de akut behöver minska. Våra svenska makthavare lever inte upp till de egna, otillräckliga, löftena på klimatområdet. FNs generalsekreterare Guterres menar att politikers abdikerande av ledarskap gällande klimatkrisen är kriminellt, samt att deras tomma löften för oss mot en olevbar värld. I detta kritiska läge har vi psykologer ett ansvar att agera kraftfullt, för liv och hälsa!

Artikeln har kompletterats med fler underskrifter efter publicering.