Radar · Morgonkollen

MSB varnar: Stor brandrisk under midsommar

MSB informerar om att brandrisken är stor på många håll i landet under midsommarhelgen.

Strålande sol väntar många midsommarfirare – men också hög risk för skogsbränder. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar nu till försiktighet under helgen.

Solen och värmen medför att risken för skogsbränder är hög i stora delar av landet – och extremt hög i vissa delar av södra Sverige, meddelar nu MSB.

– Prognosen visar på riktigt höga brandriskvärden som ökar dag för dag. Det är högt redan på midsommarafton men blir högre mot slutet av helgen, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

Den höga risken beror på försommarens torra väder i kombination med midsommarvärmen som väntas.

– Det har varit torrt i stort sett hela våren. Sedan har det kommit lite skvättar med regn de senaste veckorna men det förslår inte när det är så torrt. Så nu när det blir riktigt varmt så pumpar det upp risken, säger Sandahl.

Värst i sydöst

Det gäller stora delar av landet, men störst risk är det i södra och sydöstra Sverige.

– Även utmed en stor del av Norrlandskusten. Men risken äter sig in över landet så det gäller en stor del av landet, säger Leif Sandahl.

Information om brandrisk på en specifik ort finns på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplats. Där finns också information om huruvida det råder eldningsförbud eller inte. Leif Sandahl tipsar om att ladda ner MSB:s app Brandrisk ute, som visar brandrisken i ett område.

Från och med midsommarafton har MSB totalt åtta helikoptrar i beredskap placerade i Luleå, Östersund, Västerås och Jönköping. Det finns också fyra skopande flygplan i beredskap på Skavsta flygplats i Nyköping.

Helikoptrar minskar risk

Helikoptrarna ställs i beredskap på de platser i landet där risken för skogsbränder är som störst, säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB:s operativa avdelning i ett pressmeddelande.

”Om räddningstjänst begär stöd från MSB så kan de sättas in i ett tidigt skede, vilket minskar risken för att de bränder som uppstår växer till omfattande och svårsläckta skogsbränder. Samma taktik kan vi använda för våra skopande flygplan”, säger han.

Tips för att minska risken för skogsbrand

Ta reda på om det råder eldningsförbud, till exempel via kommunen eller länsstyrelsens webbsidor eller MSB:s app Brandrisk ute.

Är brandrisken hög? Välj andra alternativ till att elda eller grilla.

Om du tänkt elda, välj en säker plats – en fast grillplats eller ett underlag av grus eller sand.

Elda inte om det blåser mycket.

Se till att det finns vatten att släcka med – och se till att släcka ordentligt efter dig.

Källa: MSB