Krönikor

I Natoskeppens kölvatten följer ingreppen i pressfriheten

Vi har en stor trädgård. Den gränsar nästan 90 meter till en grusväg.
90 meter är ganska långt. Tänk er tre gånger den sträckan. Så långt är det amerikanska krigsfartyg som lade till i Stockholm när våren just blivit sommar. 257 meter långt var örlogsfartyget, nästan tre gånger så långt som fotbollsplanen på Friends Arena.

En helt egen liten krigsindustri. Med attackplan, missiler, vapen och förmåga att landsätta soldater. Nu låg den där i Stockholm.

För bara några månader sedan hade debatt uppkommit om krigsfartyget burit kärnvapen eller inte. Och vad i helvete det hade mitt i Stockholm att göra.
Men nu verkade alla stora medier snarast saliga över att krigsfartyget låg där. 
Var tog den kritiska journalismen vägen? Har den redan intecknat att Sverige är på väg att ändra grundlagen så att journalister som avslöjar sådant som ”kan skada länder som är partner till Sverige” riskerar upp till åtta års fängelse?

Har du inte hört talas om riksdagsbeslutet så är det inte så konstigt. Skulle inte tro att ledande politiker vill att du ska höra talas om det.
Det handlar om grundlagsändring, så ett andra beslut efter valet måste komplettera det som nyss togs i riksdagen. Vänsterpartiet och Liberalerna protesterade. De andra teg.

Vad sa då Liberalernas Johan Pehrson i riksdagens talarstol? Jo, han konstaterade att det visserligen skulle skapa irritation hos länder som Sverige samarbetar med om journalister avslöjar missförhållanden eller brott inom internationella insatser. Men det fria ordet kan inte vara underordnat sådana statspolitiska hänsyn.

Det borde sagts av fler. Det är nämligen en grundbult i det som kommit att kallas den liberala samhällsordningen. Yttrandefrihet, meddelarfrihet. Men så tillkommer då det utökande samarbetet med Nato och vad är då mer naturligt än att inskränka rätten att avslöja krigsbrott?

Alltihopa vävs nu elegant samman med inrättandet av Myndigheten för psykologiskt försvar.

”Skratt som kan skada” är titeln på en av punkterna i denna återuppväckta myndighets kampanj ”Bli inte lurad”.  Myndigheten varnar för satir… För sådan kan användas till att ”förlöjliga eller kritisera personer och åsikter”.

Låt oss säga att det avslöjades att det 257 meter långa krigsfartyget som ärade Stockholm med sitt besök var utrustat med kärnvapen trots svensk begäran om att sådana inte får föras in i landet – ett sådant avslöjande skulle skada Sveriges relationer med USA och därmed kunna leda till fängelsestraff.
Psykologiska försvaret råder dig att inte skratta om någon uttryckt sig satiriskt om det orimliga i detta… Jag känner en pust av odör från systemet i gamla Östtyskland tränga in i Sverige…

Kommer Johan Pehrson att förhindra en eventuell borgerliga regering att ta det slutliga beslutet i grundlagsändringen efter valet? I så fall: heder till honom och Liberalerna! Vem som skulle kunna stoppa en socialdemokratiskt ledd regering att ta beslutet är mer oklart.

Det dammar från grusvägen utefter vår trädgård. Det dammar i politiken också.

Björn Wiman – kulturchef på Dagens Nyheter – får ännu ha kvar sitt jobb...

Julian Assange riskerar utvisning till USA efter att bidragit till att krigsbrott och lögner avslöjats.