Radar · Miljö

”Helt galen” förbrukning – vattnet kan ta slut

De som spenderar midsommarhelgen i Båstads kommun uppmanas att spara på vattnet.

Extrema mängder dricksvatten har förbrukats senaste dygnet i delar av Båstads kommun. Nu uppmanar det kommunala vattenbolaget invånarna att vara extra återhållsamma.

– Om vi inte bryter den trend vi ser nu så är det en uppenbar risk att det är tomt i kranarna i eftermiddag, säger vd:n Jonas Håkansson.

Det var under torsdagseftermiddagen som Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) märkte av en jättestor ökning gällande vattenförbrukningen på flera håll i Båstads kommun. Till en början misstänkte bolaget att det kunde röra sig om en läcka.

– Vi hade ett normalt beteende fram till halv fyra i går, sen började en helt galen förbrukning som slutade vid midnatt. Sen startade samma tendenser i morse igen. Så beter sig inte en läcka, säger Jonas Håkansson, avdelningschef Dricksvatten på NSVA.
– Det har med värmen att göra. Det är uppenbart att många personer kommer till sina sommarstugor där man tänkt fira midsommar och tänker att man kan använda dricksvattnet precis som man vill, det är inte alls konstigt. Men sedan är det tydligt att man låter bevattningen stå på konstant, fortsätter han.

Vattenverk på maxkapacitet

På grund av den ökade förbrukningen går vattenverken på maxkapacitet och återhämtningen i systemet går långsammare, vilket kan leda till att vattentornet töms. Om förbrukningen fortsätter i samma takt kan kommunen komma att införa bevattningsförbud under midsommarafton eller midsommardagen.

De områden som berörs främst är Hemmeslöv, Östra Karup, Eskilstorpsstrand och centrala Båstad. NSVA uppmanar alla som använder det kommunala dricksvattnet att vara extra återhållsamma.

– Om vi inte bryter den trend vi ser nu så är det en uppenbar risk att det är tomt i kranarna i eftermiddag, säger Jonas Håkansson.

Räddningstjänsten kan påverkas

Men det är inte första gången som en sådan ökning av vattenförbrukningen sker plötsligt i Båstads kommun. Enligt Jonas Håkansson sker det varje sommar när värmen slår till.

– Vi har propagerat och informerat i flera år nu att det här beteendet inte är hållbart, även räddningstjänsten kan påverkas i dessa lägen. Man känner en stor frustration och besvikelse att folk inte tar ett större enskilt ansvar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV