Radar · Utrikes

HD river upp aborträtt i USA

Abortförespråkare protesterar framför Högsta domstolen i Washington i mitten av juni.

USA:s högsta domstol har rivit upp domen ”Roe mot Wade” – en grundpelare i den amerikanska fria aborträtten. Beslutet innebär  att enskilda stater kan förbjuda aborter.

Efter nästan 50 år av lagstadgad rätt till aborter har USA:s högsta domstol i ett beslut om Mississippis nuvarande abortlag upphävt rätten.

”Konstitutionen nämner inte aborter, och inga rättigheter i frågan skyddas heller underförstått av något konstitutionellt undantag”, skriver domare Samuel Alito och konstaterar att domen ”Roe mot Wade” från 1973 i hans ord ”var fel”.

Sex av de nio domarna röstade för att upphäva aborträtten.

Fredagens dom berör egentligen delstaten Mississippis abortlag, där abort är förbjudet från vecka 15 – då i princip inga foster kan överleva.

I och med att lagen nu fått grönt ljus gör HD i stort sett prejudicerande tumme upp för förbud mot alla typer av abort – vilket innebär att ”Roe mot Wade” rivs upp.

Delstater har stort inflytande över abortlagarna som redan skärpts på flera håll i USA. Sedan 2020 anses sex av HD:s nio domare vara konservativa – och benägna att skärpa abortlagstiftningen.

Politiker som vill begränsa eller förbjuda aborter har sedan dess lagt fram flera lagar på delstatsnivå som de vet ligger på gränsen för vad som är genomförbart för att få sina fall domstol och slutligen till högsta ort, vilket alltså nu har skett med Mississippifallet.

”Roe mot Wade” har varit en grundpelare i den amerikanska fria aborträtten. Att beslutet omkullkastas av Högsta domstolen innebär i princip att abortlagstiftningen hamnar på delstatsnivå. 13 delstater har enligt AP redan lagar förberedda om HD skulle döma som de nu gjort.