Radar · Mänskliga rättigheter

Eventuellt norskt förbud mot omvändelseterapi

Den norska kultur- och jämställdhetsministern Anette Trettebergstuen vill se ett förbud mot omvändelseterapi i Norge.

Under torsdagen presenterade den norska regeringen ett nytt förslag till förbud mot omvändelseterapi, en praktik som innebär försök att “bota” individer från en viss sexuell läggning eller könsidentitet. Företeelsen fördöms av bland andra WHO.

Omvändelseterapi, eller omvändelseförsök, innefattar ofta påtryckningar och tvång för att en individ inte längre ska identifiera sig som hbtq-person eller ge uttryck för den delen av sin identitet.

Enligt den norska tidningen Blikk skulle det förslag som nu presenterats av den norska regeringen under pågående Pride-vecka förbjuda omvändelseterapi som syftar till att få en individ att förändra eller förneka sin sexuella läggning eller könsidentitet och som är uppenbart utformad för att åsamka den utsatta för psykisk skada.

– Det är skamligt att den här fasansfulla praktiken fått pågå i vårt land. Nu är det över. Nu ska det förbjudas, sa Annette Trettebergstuen, Norges kultur- och jämställdhetsminister, då förslaget presenterades.

I Sverige finns ännu inget konkret förslag till förbud mot omvändelseterapi. Enligt den rapport som släpptes av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) tidigare i vår har en av fem unga hbtq-personer i Sverige blivit utsatta för påtryckningar som ämnar förändra dens sexuella läggning eller könsidentitet, påtryckningar som oftast kommer från andra unga eller den egna familjen.

Om förbudet antas i Norge kan omvändelseterapi bli straffbart med upp till 3 års fängelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV