Radar · Migration

Ny utbildningssatsning på Sicilien för migrantarbetares barn

Migrantarbetarna i Italiens växthus är många.

Barn till migranter som jobbar i de många växthusen som finns på Sicilien har ofta ingenstans att ta vägen på dagarna. Det vill ett nyinvigt center ändra på.

I torsdags invigdes ett nytt center i staden Acate på Sicilien, rapporterar Infomigrants. Centret beskrivs som ett rekreationsställe för minderåriga och syftar till att motverka den så kallade ”utbildningsfattigdom” som många av migrantarbetarnas barn i området befinner sig i.

Området kring Acate är fullt av växthus där många migrantarbetare arbetar och frukterna som skördas där exporteras till hela Europa. Men för de minderåriga barn som följer med sina arbetande föräldrar finns få mötesplatser och ställen för aktiviteter. Ofta saknar de tillgång till utbildningssystemet, sjukvård och sociala och kulturella aktiviteter.

Centret, som fått namnet Paspartù, ska nu jobba för att motverka detta. Det kommer att drivas av frivilligorganisationen CISS och siktar på att bli en mötesplats för barnen och deras föräldrar. Bland annat kommer de att erbjuda kurser, workshops, föreställningar, konserter och evenemang.