Radar · Miljö

Klimatmöte i Turin ska sammansvetsa aktivister

Greta Thunberg är en av de som uppges delta i Climate social camp i Turin i nästa vecka.

I nästa vecka samlas över 500 klimataktivister från 55 olika länder i Turin i Italien för diskussioner, seminarier, workshops, inspiration och idéutbyte. Arrangörer är Fridays for future, men tanken är att öka samarbetet mellan olika rörelser och organisationer.

Climate social camp och Fridays for futures europeiska möte kommer att hållas i Turin från måndag till fredag i nästa vecka. Greta Thunberg uppges vara en av deltagarna. Men aktivister och andra deltagare kommer från en rad håll i världen: Sydamerika, Asien, Afrika och Australien.

Ett av syftena är att ”även lyssna till rösterna från de som drabbats hårdast av klimatkrisen, i de områden i världen där människor riskerar sina liv för att försvara sitt territorium”, förklarade Fridays for futures talespersoner i Turin, Luca Sardo och Laura Vallaro, vid en presentation i kommunhuset, uppger Sky TG24.

programmet står bland annat klimatkonferenser med teman som ”Åtta år att stoppa klimatkrisen” och ”Den stora blindheten. Hur man berättar om klimatförändringarna i media”. Många workshops kommer också att hållas, bland annat om skogens resiliens, hur klimatångest kan omvandlas till handling, hur ursprungsfolks territorier kan skyddas samt konsekvenserna av EU:s nya taxonomi och finansiell greenwashing.

Det kommer även att bli diskussioner, bland annat om internationellt samarbete mellan aktivistgrupper, relationen till media samt hur Fridays for future som rörelse ska kunna ”avkoloniseras” och lyfta fram röster från de områden i världen som idag drabbas hårdast av klimatförändringar.

De fem dagarnas möte kommer att avslutas med en skolstrejk under fredagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV