Glöd · Debatt

”MP, stoppa försäljningen av skolor!”

”Det grönblåa styret har sålt skolfastigheter till privatägda bolag för miljardbelopp, och därmed bidragit till ett segregerat samhälle i allmänhet och skolsegregation i synnerhet” skriver Lisa Palm från Feministiskt initiativ i Stockholm.

Stockholms kommun ska sälja flera skolbyggnader till Internationella engelska skolan. Lisa Palm från Feministiskt initiativ i Stockholm vädjar till Miljöpartiet, som ingår i den grönblå majoriteten som styr Stockholm, att sätta stopp för utförsäljningen.

DEBATT I onsdags på Stockholms kommunstyrelse blev det klart att högerstyret går vidare med försäljningen av skolfastigheter till den kontroversiella skolkoncernen Internationella engelska skolan (IES). Ägare går upp i rök, lärare tvingas agera sedlighetspoliser och miljoner försvinner ut från välfärden. Trots detta väljer Miljöpartiet och Alliansen att fortsätta sälja ut.

När Feministiskt initiativ satt i en rödgrönrosa majoritet i Stockholms stad tillsammans med Miljöpartiet fokuserade vi på att ställa om till en klimaträttvis stad, bygga bort bostadsbristen och stärka arbetet för mänskliga rättigheter. Under våra fyra år vid makten kom vi långt i det arbetet, men efter kommunvalet 2018 valde Miljöpartiet att kroka arm med Alliansen. Deras förhoppning var att de blåa partierna skulle ”gå över till deras sida”, men det blev tvärtom. 

Under den senaste mandatperioden har marknadsexperimentet nått nya höjder. Inte minst när det kommer till stadens skolor. Det grönblåa styret har sålt skolfastigheter till privatägda bolag för miljardbelopp, och därmed bidragit till ett segregerat samhälle i allmänhet och skolsegregation i synnerhet. Är det verkligen värt att fördjupa samhällsklyftorna i utbyte mot fler cykelvägar i Stockholms innerstad för Miljöpartiet? 

Det borde vara självklart att utförsäljning av våra kommunala skolfastigheter, dessutom till sexistiska friskolemiljardärer – som vi hoppas kommer utredas av Skolinspektionen tack vare vår anmälan – är vansinne. I flera av landets kommuner står Miljöpartiet inför ett vägval: ska de fortsätta driva nyliberal högerpolitik som sätter stopp för klimatomställningen och säljer ut välfärden, eller ska de stå upp för ett jämlikt samhälle? 

Styret har fram till 31 januari att ändra på sig. Då kommer Stockholms kommunfullmäktige fastställa ett beslut om ytterligare utförsäljningar av skolfastigheter. Miljöpartiet har makten att sätta stopp för fler utförsäljningar av det gemensamma, men vi ser inga tecken på det. Det vi tydligt har sett under dessa snart fyra år av en grönblå majoritet är att Miljöpartiets högervändning varken är bra för klimatet eller den sociala rättvisan.