Radar · Mänskliga rättigheter

Det här vet vi just nu om kriget i Ukraina

Människor i en av Kievs tunnelbanestationer under torsdagsmorgonen.

Ryssland har inlett invasionen av Ukraina. Det här är en kort sammanfattning av vad vi vet just nu.

(Uppdaterad) Torsdag, 24 februari:

04, svensk tid: Efter en längre tid av strider och oroligheter i Ukraina framträder Rysslands president Vladimir Putin i ett tv-sänt tal och meddelar:

– Jag har fattat beslutet om en militär insats.

Putin uppmanade vidare Ukraina att lägga ned sina vapen och varnade andra länder från att blanda sig i. Annars väntar ”konsekvenser som man aldrig tidigare skådat”.

Ryska marktrupper har gått in i Ukraina från både Ryssland och Belarus och från den sedan tidigare olagligen annekterade Krimhalvön. Angreppen har skett i regionerna Luhansk, Sumy, Charkiv och Zytomy.

Under förmiddagen började vidden av den militära invasionen att stå klart för omvärlden som kraftigt fördömer Putins agerande.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen:

– Återigen dör oskyldiga kvinnor och män. Vi fördömer den här barbariska attacken och de cyniska argumenten bakom den. Vi kommer att hålla president Putin ansvarig för det här. Vi kommer senare i dag att presentera massiva och riktade sanktioner.

Rapporterade explosioner i Ukraina under torsdagsförmiddagen
Rapporterade explosioner i Ukraina under torsdagsförmiddagen. Foto: Johan Hallnäs

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kallar den ryska invasionen för en ”katastrof på vår kontinent” och säger att Putin är en ”diktator”.

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterar invasionen:

– I dag inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia.

Avbryter relationer

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba meddelade att Ukraina avbrutit alla diplomatiska relationer med Ryssland och han uppmanade alla partners att göra samma sak för att markera mot ”den mest uppenbara aggressiva handlingen i Europa sedan andra världskriget”.

”Det är ingen rysk invasion på enbart Ukrainas östra delar, utan en fullskalig attack från flera håll. Ukrainska städer är under attack. Det här är anfallskrig”, skriver han på Twitter.

Invånarna i Ukraina står inför en osäker tid. Människor har gett sig ut på gatorna och köer har bildats utanför uttagsautomater där folk vill ta ut sina pengar. På bilder som sprids på sociala medier ses hur butikshyllor börjar tömmas på vatten och andra varor.

Framme i Kiev

Under eftermiddagen kom uppgifter om att ryska styrkor närmade sig Ukrainas huvudstad Kiev och strider rasar även i trakterna kring Tjernobyl.

I Kiev har invånare sökt sig ned i tunnelbanan, som öppnats upp för att fungera som skyddsrum. Människor köar vid busstationer för att köpa biljetter och lämna huvudstaden samtidigt som bilköerna ringlar långa från Kiev västerut.

Vid 17-tiden, svensk tid, uppgav Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att flygplatsen var i rysk kontroll. Ett utegångsförbud är utlyst som ska gälla från klockan 22 torsdag kväll.

Oklara dödstal

Hur många som dödats och skadats under den inledande dagens strider är fortfarande oklart. Flera personer omkom när ett ukrainskt militärflygplan med 14 personer ombord kraschade cirka två mil söder om huvudstaden, rapporterar inrikesdepartementet.

Enligt den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform har fyra personer dött och tio skadats efter att granateld träffat ett sjukhus i Donetsk-regionen i östra Ukraina. Ukrainas militär uppger att den skjutit ned ett flertal stridsflygplan i landets östra delar.