Radar

Demonstranter: Bara folket kan stoppa Putin

"Vi har alla vänner och släktingar i Ukraina.

Ukrainare och ryssar demonstrerade utanför den ryska ambassaden i Stockholm sedan president Vladimir Putin förklarat krig och attackerat Ukraina. ”Bara Rysslands folk kan stoppa honom”, säger Anna Shaposhnikova, som väcktes av ett fruktansvärt telefonsamtal tidigt på torsdagsmorgonen.

Anna Shaposhrikovas vaknade tidigt på morgonen av att hennes syster ringde.

– Hon sade att himlen lös av raketer, att det var bombanfall och strider överallt.

Jag är chockad, säger hon och har svårt att hålla tårarna tillbaka.

Hennes syster och mamma bor i östra Ukraina, nära gränsen mot Ryssland.

– Vi har väntat på mamma, jag trodde hon skulle komma till Sverige i dag. Men det blev inte så, hon kom inte iväg i går kväll.

– Nu fick jag precis nyheten att det är omöjligt att ta sig därifrån. Det går inga tåg, inga flyg, fortsätter hon och har svårt att hålla tillbaka tårarna.

Vaknade till krig

Ovissheten är hemsk, säger hon. Och maktlösheten, känslan av att inte kunna göra något för att kunna få hålla om mamma igen.

– Inget vet vad som händer, jag vet inte vad som händer om en timme. Det enda jag kunde göra i dag var att gå hit, säger hon.

Marina Slashcheva är från Ryssland. Hennes föräldrar bor på ryska sidan om gränsen, omkring åtta mil från den ukrainska staden Charkiv som angripits.

– De vaknade upp till ljudet av krig. Vi har alla vänner och släktingar i Ukraina. Det är extremt smärtsam att se, säger Marina Slashcheva.

Hon slöt upp till demonstrationen för att hon vill visa européer och ukrainare att ryssar är emot Putins krig.

– Vi valde inte den här presidenten, vi är emot hans politik. Vi är emot krig.

Skickas i fängelse

TT: Vad tror du kan stoppa Putin?

– Jag kan inte se framför mig att han slutar. Kanske om det sker en full ekonomisk krasch av landet. Det skulle såklart bli väldigt smärtsamt för det ryska folket, men jag tror inte det finns något annat sätt, säger Slascheva.

Många ryssar som bor längs gränsen till Ukraina trodde inte att kriget skulle komma, berättar hon.

– Nu när det började är alla chockade. Folk inser att man inte kan lita på statliga medier.

Folk i Ryssland är rädda för Putin, säger hon. Även presidentens närmaste är rädda för honom, tror hon.

– De som protesterar mot honom skickas i fängelse.

Inte överraskad

Petra Holda har sin moster med familj i Ukraina. Hennes kusin jobbar som polis och klockan två på natten kallades han in.

– Vi vet inte när han kommer hem. Han skickade ett snabbt mejl med hopp om många zinkkistor till Ryssland. Det kanske är elakt att säga, men det är ärligt.

Petra Holda är inte överraskad av Rysslands aggression, säger hon.

– Efter åtta år av propaganda i Ryssland. Det är absurda saker folk tror på.

TT: Vad tror du Putins motiv är?

– Imperialismen. Han vill bygga imperiet.

Philipp Galtsov från Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter som kallat till protesten säger att Putin bara kan stoppas om hela Europa nu visar solidaritet med Ukraina, med all kraft som Europa har.

Han hoppas också att det ryska civilsamhället ska hitta kraft att få Putin på fall.

– Det finns många politiska fångar i Ryssland, men det är fortfarande många som protesterar. I helgen greps många i protester som visar solidaritet med Ukraina. Det är viktigt att inte sätta likhetstecken mellan Putin och det ryska folket.