Radar · Utrikes

Vladimir Putins krig: Ett halvår av död, lidande och flykt

Tiotusentals döda, miljontals på flykt.

Tiotusentals döda, miljontals på flykt, tusentals krigsbrott och städer i ruiner – ett halvår har gått sedan Rysslands president Vladimir Putin beordrade anfall mot Ukraina.

Den 24 februari 2022 kommer beskedet från Kreml. Putin utropar ”specialoperationen” i Ukraina – ett ryskt anfallskrig.

Den ryske presidenten hotar samtidigt med ”aldrig tidigare skådade konsekvenser” om någon skulle få för sig att ingripa militärt.

Flera städer beskjuts både från marken och luften. Medan miljontals ukrainare flyr och motorvägar korkas igen. 

Det ”lågintensiva” kriget som pågått sedan 2014 i de östliga delarna av Ukraina är nu ett fullskaligt anfallskrig av Ryssland.

Fem barn om dagen skadas eller dödas

Sedan den 24 februari har minst omkring 5 600 civila bekräftats döda och omkring 7 900 skadade, enligt FN. Siffrorna är dock osäkra och i själva verket troligen långt mycket högre – enligt nyhetsbyrån AFP:s bedömning kan antalet döda civila räknas i tiotusental. 

Över fem barn per dag har i genomsnitt dödats eller skadats sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari i år, enligt FN:s barnfond Unicef.

Organisationen har kunnat bekräfta att minst 972 barn i Ukraina har dödats eller sårats under det halvår kriget har pågått, men påpekar att de verkliga siffrorna sannolikt är mycket högre.

”Än en gång, som i alla krig, sätter vuxnas hänsynslösa beslut barn i extrem risk. Det finns inga väpnade insatser av den här sorten som inte leder till att barn skadas”, skriver Unicef i ett pressmeddelande.

Nästan 9 000 ukrainska soldater har dödats sedan den ryska invasionen inleddes, erkände den Ukrainas överbefälhavare häromdagen.

Hur stora de ryska förlusterna av människoliv är osäkra – men enligt många bedömare har fler dött på den ryska sidan – USA:s försvarshögkvarter Pentagon uppskattar att Ryssland hittills förlorat upp mot 80 000 i döda och skadade.

 Döda begravs i ukrainska Butja
 Döda begravs i ukrainska Butja. Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

14 miljoner människor på flykt

Sedan invasionens början har över 14 miljoner människor tvingats fly från sina hem.

FN:s flyktingorgan UNHCR har registrerat över 6,6 miljoner ukrainska flyktingar runtom i Europa. Men många fler har flytt inom landet och omkring 3,8 miljoner har också återvänt till Ukraina vid något tillfälle sedan kriget startade.

Polen har gett flest flyktingar skydd – 1,2 miljoner och Tyskland har tagit emot nästan en miljon ukrainska flyktingar.

Av de som flytt till Tyskland är drygt 35 procent barn och ungdomar. Förra veckan började nästan 155 000 ukrainska elever den tyska skolan, enligt inrikesdepartementet, rapporterar TT.

I Sverige har drygt 40 000 ukrainska flyktingar fått skydd, enligt UNHCR.

Radar · Utrikes

Vapenvilan över – Gaza flygbombas på nytt

Den israeliska militären uppger att den har återupptagit striderna och anklagar Hamas för att brutit vapenvilan.

Radar · Fred

Massiva israeliska attacker efter vapenpaus

Rök efter en israelisk flygräd mot Khan Yunis i södra Gaza.

Intensiva strider i Gaza rasar efter sju dagars vapenvila.Israelisk militär hävdar att över "200 terrormål" attackerats och uppmanar civila på södra Gazaremsan att lämna området.Diskussioner om en ny vapenvila uppges pågå parallellt.

Terrorstämplade Hamas och Israel hävdade båda på fredagen att motparten är ansvarig för den förnyade våldsspiralen.

Fram till fredagsmorgonen hade ett bedrägligt lugn vilat över Gazaremsan under vapenpausen då över 100 personer i Hamas gisslan överlämnats till Israel medan 240 fängslade palestinier frigavs. Den varade en vecka.

Men på fredagsmorgonen bröts vapenvilan.

Fredagens israeliska flygbombningar och artillerield riktades mot bland annat staden Gaza och Khan Yunis- och Rafah-områdena i södra Gazaremsan från tidig morgon. Det rapporterades även om automatvapeneld och explosioner från markstrider.

Palestinier i Gaza berättar om omfattande anfall.

Jag vet inte ens vad som hänt mina barn, säger den unga kvinnan Amal, som skadades i morgonens israeliska anfall, till AFP:s reporter i Nassr-sjukhuset i Khan Yunis.
Kriget är tillbaka, och ännu värre, säger hennes släkting Anas.

Skadade evakueras efter israeliska anfall mot Rafah i södra Gazaremsan på fredagen. Foto: Hatim Ali/AP/TT

Israel har spridit flygblad i Khan Yunis, Gazaremsans näst största stad där man uppmanat boende att lämna området. Budskapet tyder på att Israel utökar attackerna i södra delen av Gaza.

USA kräver att Israel undviker ”massiva civila förluster” i södra delen av Gazaremsan och varnar att krigsmetoderna i norra Gaza inte får upprepas. Uppmaningen kom från utrikesminister Antony Blinkens blixtbesök i regionen.

Stora förluster av civila och folkförflyttningar av den storlek vi såg i norra Gaza får inte upprepas i södra Gaza, sade Blinken efter ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på torsdagen.
På fredagen sade Blinken att USA är ”helt inriktad på att få alla gisslan fria” efter ett möte med arabiska utrikesministrar i Dubai.

USA:s utrikesminister Antony Blinken tas emot i Dubai i Förenade arabemiraten.
Foto: Saul Loeb/AP/TT

Qatar uttrycker ”stor bedrövelse” över att striderna återupptagits, men betonar att intensiva samtal fortsätter, i hopp om att få till en ny paus i kriget. Det internationella samfundet manas ”att agera snabbt för att stoppa våldet”, rapporterar qatariska medier.

Minst 100 döda

Men på marken skördar kriget offer. Omkring 100 personer rapporteras ha dödats sedan strider bröt ut på fredagsmorgonen, enligt Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza.

Israels myndigheter sade sig inte vara förvånade över att vapenvilan upphörde då det inte kom några listor över gisslan i Gaza som skulle friges under natten till fredagen.

”Terrorgruppen har brutit mot upplägget”, skrev Benjamin Netanyahus stab i ett pressmeddelande. ”Den har inte uppfyllt sina åtaganden att släppa kvinnor i gisslan och har avlossat raketer mot israeliska medborgare”.

Bild tagen från den israeliska sidan gränsen visar rökmoln över Gazaremsan efter Israels gryningsanfall på fredagen. Foto: John MacDougall/AP/TT

Fakta: Kriget i Gaza

Källor: AFP, AP, BBC
Terrorstämplade Hamas anföll civila i Israel morgonen lördagen den 7 oktober. Omkring 1 200 personer uppges ha dödats och över 240 personer togs som gisslan.
Israels militär inledde en militär offensiv mot Gaza och den islamistiska extremistgruppen Hamas.
Enligt Hamas vårdmyndigheter har omkring 15 000 personer dödats i de israeliska attackerna. 6 000 av dem var barn.
En vapenpaus inleddes på morgonen fredagen den 24 november och avbröts i gryningen fredagen den 1 december.
Över 100 personer som tagits som gisslan av Hamas frigavs. Israel släppte omkring 240 fängslade palestinier.
Radar · Fred

Mål i hela Gaza attackeras

Rök stiger över Gaza efter en israelisk flygräd under fredagen.

Israel har attackerat mål i hela Gaza under dygnet efter det att sjudagarspausen i striderna mellan Hamas och Israel löpte ut.

Enligt den israeliska militären (IDF) har över 400 ”terroristmål” attackerats sedan fredagsmorgonen.

– Vad vi gör nu är att slå mot militära Hamasmål över hela Gazaremsan, säger Jonathan Conricus, talesperson för den israeliska militären (IDF) på lördagen.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har 240 människor dödats i Gaza sedan stridspausen löpte ut. 650 uppges ha skadats i vad som i ett uttalande beskrivs som ”hundratals flyganfall, artilleribeskjutning och marina bombningar, överallt på Gazaremsan”.

Enligt uppgifterna ska de israeliska styrkorna främst ha riktat in sig på staden Khan Yunis i södra Gaza. Där uppger IDF att över 50 mål har attackerats.

Anklagar varandra

Båda sidor anklagar varandra för att vara den som bröt den tillfälliga vapenvilan som tog slut tidigt på fredagsmorgonen.

Någon ny paus är inte i sikte, även om en israelisk källa, citerad av Wall Street Journal, säger att Israel kan tänka sig ytterligare pauser för att så många som möjligt av gisslan ska kunna friges. Källan säger att det går att förhandla även om man krigar och att det var Israels militära offensiv som tvingade fram den förra pausen.

”Fortsätter arbetet”

USA säger att man, tillsammans med Egypten och Qatar, fortsätter att försöka få till en ny paus i striderna, som pågått sedan Hamas terrorattack i Israel den 7 oktober.

Vi kommer att fortsätta arbetet med Israel, Egypten och Qatar för att återinföra pausen, sade USA:s försvarsminister Lloyd Austin till journalister i Kalifornien under fredagen.
Ännu är omkring 136 personer gisslan hos Hamas och andra grupper i Gaza.

FN fortsätter att varna för en humanitär katastrof i Gaza, där 1,7 miljoner av en befolkning på cirka 2,3 miljoner har tvingats att fly och bli internflyktingar. I och med att Israel nu bombar och strider även i södra Gaza skärps läget ytterligare för befolkningen.