Radar · Utrikes

Vladimir Putins krig: Ett halvår av död, lidande och flykt

Tiotusentals döda, miljontals på flykt.

Tiotusentals döda, miljontals på flykt, tusentals krigsbrott och städer i ruiner – ett halvår har gått sedan Rysslands president Vladimir Putin beordrade anfall mot Ukraina.

Den 24 februari 2022 kommer beskedet från Kreml. Putin utropar ”specialoperationen” i Ukraina – ett ryskt anfallskrig.

Den ryske presidenten hotar samtidigt med ”aldrig tidigare skådade konsekvenser” om någon skulle få för sig att ingripa militärt.

Flera städer beskjuts både från marken och luften. Medan miljontals ukrainare flyr och motorvägar korkas igen. 

Det ”lågintensiva” kriget som pågått sedan 2014 i de östliga delarna av Ukraina är nu ett fullskaligt anfallskrig av Ryssland.

Fem barn om dagen skadas eller dödas

Sedan den 24 februari har minst omkring 5 600 civila bekräftats döda och omkring 7 900 skadade, enligt FN. Siffrorna är dock osäkra och i själva verket troligen långt mycket högre – enligt nyhetsbyrån AFP:s bedömning kan antalet döda civila räknas i tiotusental. 

Över fem barn per dag har i genomsnitt dödats eller skadats sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari i år, enligt FN:s barnfond Unicef.

Organisationen har kunnat bekräfta att minst 972 barn i Ukraina har dödats eller sårats under det halvår kriget har pågått, men påpekar att de verkliga siffrorna sannolikt är mycket högre.

”Än en gång, som i alla krig, sätter vuxnas hänsynslösa beslut barn i extrem risk. Det finns inga väpnade insatser av den här sorten som inte leder till att barn skadas”, skriver Unicef i ett pressmeddelande.

Nästan 9 000 ukrainska soldater har dödats sedan den ryska invasionen inleddes, erkände den Ukrainas överbefälhavare häromdagen.

Hur stora de ryska förlusterna av människoliv är osäkra – men enligt många bedömare har fler dött på den ryska sidan – USA:s försvarshögkvarter Pentagon uppskattar att Ryssland hittills förlorat upp mot 80 000 i döda och skadade.

 Döda begravs i ukrainska Butja
 Döda begravs i ukrainska Butja. Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

14 miljoner människor på flykt

Sedan invasionens början har över 14 miljoner människor tvingats fly från sina hem.

FN:s flyktingorgan UNHCR har registrerat över 6,6 miljoner ukrainska flyktingar runtom i Europa. Men många fler har flytt inom landet och omkring 3,8 miljoner har också återvänt till Ukraina vid något tillfälle sedan kriget startade.

Polen har gett flest flyktingar skydd – 1,2 miljoner och Tyskland har tagit emot nästan en miljon ukrainska flyktingar.

Av de som flytt till Tyskland är drygt 35 procent barn och ungdomar. Förra veckan började nästan 155 000 ukrainska elever den tyska skolan, enligt inrikesdepartementet, rapporterar TT.

I Sverige har drygt 40 000 ukrainska flyktingar fått skydd, enligt UNHCR.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV