Radar · Morgonkollen

Sittstrejk utanför rättsligt råd i Bagdad

Soldater är på plats vid Iraks högsta rättsliga råd, där anhängare till shiapredikanten Muqtada al-Sadr har samlats i protest på tisdagen.

Anhängare till shiapredikanten Muqtada al-Sadr sittstrejkade under tisdagen utanför Iraks högsta rättsliga råd, en protest som ytterligare spär på spänningarna mellan de shiitiska grupperna i landet.

Premiärminister Mustafa al-Kadhemi avbröt ett besök i Egypten för att övervaka utvecklingen på hemmaplan. Han ”uppmanar alla politiska partier att lugna ned sig och dra nytta av möjligheten till nationell dialog för att få landet ut ur sin nuvarande kris”, står det i ett uttalande från premiärministerns kansli.

Under kvällen, efter drygt tio timmars sittstrejk, uppmanade en av al-Sadrs närmaste medarbetare, Saleh Mohamed al-Iraqi, deltagarna att dra sig tillbaka, åtminstone för natten.

Det rättsliga rådet avbröt sitt arbete under tisdagens sittstrejk men meddelade på kvällen att man skulle återgå till arbetet på onsdagen, eftersom läget på platsen lugnat ner sig

Rivaliteten mellan de shiitiska grupperna har lett till ett allt mer upptrappat ordkrig, men hittills inte våld.

al-Sadrs anhängare har redan demonstrerat utanför parlamentet i tre veckor och har nu satt upp tält utanför det rättsliga rådets huvudkontor, enligt nyhetsbyrån AFP:s utsända. Demonstranterna kräver att parlamentet ska upplösas och att nya val ska utlysas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV