Glöd · Debatt

”Har S lämnat klassanalyserna – eller gäller de bara för blonda?”

Ygeman lyfter i sin text inte in den enorma ökning ojämlikhet och förändrade skillnader i livsvillkor som S medverkat till de senaste 20 åren, genom olika sociala neddragningar och brister i offentlig verksamhet, skriver Anders Cardell.

När Ygeman talar om utanförskap väljer han att ta rollen som utomstående betraktare i stället för medskapare, skriver debattören.

DEBATT. Socialdemokraterna har genom partiets företrädare Anders Ygeman begått ännu ett politiskt utspel i Aftonbladet. Budskapet är att ”Sverige ska inte ha några parallellsamhällen”.

Den omedelbara känslan när man läser texten är sorg.

Sorg över att ett parti som bidragit till att så många kunnat vara stolta över att förknippas med Sverige, valt att hoppa ner i samma bottenlösa hål som andra partier på högerkanten.

Jag vet inte om det är någon form av själslig överlevnadsmekanism som gör sig påmind, men någonting i S utspel får mig att tänka på en rolig historia från en period när jag arbetade i byggsvängen.

En av de mer underhållande karaktärerna jag hade förmånen att träffa, var en person som ägde ett litet byggbolag, vi kan kalla honom för ”hala Hasse”.

Vid ett tillfälle hade hala Hasse utan beställarens vetskap lyckats trixa till det så han både var entreprenör och besiktningsman för samma uppdrag. Och hala Hasse ägnade en helg åt uppdraget, i rollen som byggnadsarbetare och jobbet utfördes i kombination med ett frikostigt intag av alkoholhaltiga drycker.

Efterföljande måndag blev hala Hasse uppringd av en mycket upprörd beställare som bestämt ville komma i kontakt med ”besiktningsmannen.”

Med en ansenlig mängd alkohol kvar i blodet, åkte hala Hasse (denna gång i egenskap av besiktningsman), till den aktuella adressen för att genomföra en besiktning av det som beställaren upprört beskrev som ”ett fullständigt haveri och fuskbygge”

Hala Hasse besiktningsman lämnade adressen efter timmar av inspekterande, med en lång lista på felaktigheter som begåtts. Innan Hasse besiktningsman och beställaren skildes åt, avslutade hala Hasse samtalet med orden ”det är fanimej förjävligt att någon kan bete sig på detta sätt”

Ygeman skamlösa sätt att förhålla till frågan i fokus för artikeln, påminner starkt om hala Hasse.

Genom nedanstående förklaring väljer Ygeman att ta rollen som utomstående betraktare i stället för medskapare så att han blir fri från ansvar. ”Sverige har under lång tid haft en stor invandring som ihop med dålig integration skapade denna problematik”, skriver han.

Ygeman lyfter naturligtvis inte in den enorma ökning ojämlikhet och förändrade skillnader i livsvillkor som S medverkat till de senaste 20 åren, genom olika sociala neddragningar och brister i offentlig verksamhet.

Problemet reduceras i stället ner till ”invandring och dålig integration”

Det man undrar när man läser ”hala Ygemans” uttalande är om S lämnat klassanalyserna eller om de bara gäller om de minst gynnade är blonda?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV