Energi

Chokladmoussen som är både enkel och snabb att tillaga

En vegansk chokladmousse med hallon som är enkel att laga och passar alla.

Ibland slår sötsuget till helt oväntat. Då är det en fördel om det går att sno ihop något snabbt. I dag bjuder vi på desserter när tiden är knapp.

Antagligen är det lika bra att köra med öppna kort här. Personligen är jag inte mycket för sötsaker och äter hellre tio förrätter än en dessert. Oftast räcker det med en ruta mörk choklad för att jag ska bli nöjd. Men det händer att även en sådan som jag trånar efter något sött att avsluta måltiden med. Och många i min närhet formligen älskar efterrätter, så jag får ju försöka vara till lags emellanåt.

Men då får det gärna gå undan. Jag har inte tålamod att stå och vispa i sju olika byttor och temperera choklad och ha mig. Ska jag ha sött ska det helst ske på momangen.

Av den anledningen är det en väldigt bra idé att ha ett gäng säkra, snabba kort i rockärmen. Man vet ju aldrig när man kan få oväntat besök, som det hette i den gamla reklamfilmen. Då kommer desserternas racerbilar väl till pass.

Känsla av elegans

Kanske kan du förbereda något sött innan du börjar laga själva maten – utan att behöva ödsla alltför mycket tid och energi på just efterrätten. Oftast klarar den att stå till sig i kylen medan ni sitter och kalasar på för- och huvudrätt. Om inte annat går den kanske att göra halvfärdig för att sedan bara behöva lite handpåläggning inför serveringen.

Fördelen med att laga något som går kvickt är att det många gånger också blir väldigt enkelt. Receptet nedan är ett bra exempel på hur man med små och enkla medel kan lyckas få till något som stillar såväl sockersug samtidigt som det ger en känsla av elegans, trots att själva tillagningen gått på ett kick.

Så ge inte upp det där med desserter – även om du tror dig inte behärska dem. Alla kan, det handlar bara om att våga försöka. Fastän tiden är knapp.

Vegansk chokladmousse med hallontoner

2–4 portioner, 10 minuters tillagning + 1 timme i kyl

Busenkel dessert som passar såväl veganer som andra. Hallonpulver hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker, men hela hallon funkar också.

100 g vegansk choklad av god kvalitet
1 dl havregrädde
flingsalt
2 msk svart kaffe
hallonpulver, alternativt hela hallon

Gör så här:

1. Enklast går det i mikrovågsugn: Bryt ner chokladen i havregrädden och tillsätt en liten nypa flingsalt och kaffe. Kör 2 minuter i mikron på 500 watt. Blanda och värm i ytterligare 2 minuter.

2. På spisen: Koka försiktigt upp havregrädden i en kastrull på svag värme. Tillsätt en liten nypa flingsalt och kaffe. Ta av från plattan och bryt ner chokladen. Rör om tills den har smält helt och hållet.

3. Fördela i små koppar eller fina glas och ställ in i kylen i minst en timme, eller tills moussen stelnat. Det beror lite på chokladen och hur stora glasen eller kopparna är.

4. Garnera med generöst med hallonpulver eller hela hallon och servera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV