Radar · Politik

V, C och MP har utsett gruppledare

Miljöpartiets Annika Hirvonen i riksdagen.

Vänsterpartiet har valt Samuel Gonzalez Westling till ny gruppledare i riksdagen. Centerpartiet har gett förtroendet till Daniel Bäckström. Miljöpartiet har förnyat uppdraget för gruppledarna Annika Hirvonen och Rasmus Ling.

Samuel Gonzalez Westling (V) bor i Hofors och valdes i år in i riksdagen för Gävleborg. Han sitter i Vänsterpartiets partistyrelse sedan 2014.

— Den här mandatperioden kommer bli en period då vi är i tydlig opposition mot högerpolitiken. Risken är stor för nedskärningar i välfärd och trygghetssystem, från en höger som sen skyller alla problem på invandrare. Här kommer Vänsterpartiet att ha en viktig roll som den tydliga oppositionen”, säger Gonzalez Westling.

Inget omval

Han tar över posten som gruppledare efter Maj Karlsson, som valde att inte ställa upp för omval.

Miljöpartiets nya riksdagsgrupp har gett Annika Hirvonen och Rasmus Ling förnyat förtroende som gruppledare.

— Vår riksdagsgrupp har en oerhört viktig uppgift framför sig i att granska den blåbruna majoritetens förslag och vara en motkraft i svensk politik mot rasismen, högerpopulismen och klimatförnekandet”, säger Hirvonen.

Hon är riksdagsledamot sedan 2014, invald från Stockholms läns valkrets. Även Rasmus Ling har suttit i riksdagen sedan 2014, invald från Malmö kommuns valkrets.

Centerpartiet meddelade tidigare på fredagen att Daniel Bäckström valts till ny gruppledare i riksdagen. Han tar över posten som gruppledare efter Anders W Jonsson, som tidigare meddelat att han kliver av efter elva år på posten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV