Radar · Nyheter

Nazistiska NMR intressanta i isländsk terrorutredning

Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg 2017.

Fyra män greps misstänkta för att planerat en terrorattack i närtid.  Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen omnämns i isländska medier som intressanta i utredningen. NMR dementerar koppling.

Fyra män har gripits anklagade för terrorplaner mot institutioner och isländska medborgare. Två av männen är fortsatt anhållna och polisen uppger att fler gripanden kan komma. Polisen i Reykjavik uppmanar nu allmänheten att vara observanta och anmäla om de har kännedom om fler vapen i omlopp.

Polischefen Karl Steinar Valsson uppgav på en presskonferens att semiautomatiska vapen, bland dem 3D printade vapen beslagtagits tillsammans med tusentals patroner. Misstänkta mål för en närstående terrorattack uppges vara polisen och parlamentet. Den isländska polisen är i kontakt med utländska myndigheter som en del av utredningen, rapporterar the Guardian.

Källor till isländska medier uppger att kopplingar till nordiska högerextrema grupper utreds. Det är i synnerhet den nazistiska organisationen som leds från Sverige, Nordiska motståndsrörelsen som pekas ut i isländska medier.

NMR-pekas ut i isländska medier

Dagstidningen Fréttablaðið skriver att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som har en aktiv avdelning på Island, redan tidigare pekats ut av den isländska säkerhetspolisen som en organisation som är kapabel att begå terrordåd i landet. Det gör organisationen intressant i sammanhanget.

Nordiska motståndsrörelsens isländska avdelning har dementerat inblandning i de misstänkta terrorplanerna och att de  gripna ska vara kopplade till organisationen. Nordiska motståndsrörelsen använder ”enbart våld i självförsvarssyfte”, skriver nazistorganisationen i ett uttalande.

Vapen och sprängämnen förekommer i NMR

I Sverige har personer kopplade till Nordiska motståndsrörelsen gripits med sprängmedel och egentillverkade vapen vid en rad tillfällen. Säpo har också varnat för att aktivister i NMR ”systematiskt försöker skaffa sig illegala hemmagjorda vapen”.

Bara för någon vecka sedan åtalades en 29-årig man som haft samröre med Nordiska motståndsrörelsen för innehav av flera kilo krut, stubin och tändhattar, rapporterar Expo.

Tre nazister som hade varit aktiva i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen dömdes 2017 för en serie bombdåd i Göteborg.

Legitimerar terror

Nordiska motståndsrörelsen brukar inte ta på sig uppmärksammade våldsdåd och terrorbrott, men tar samtidigt sällan avstånd. Bland annat har organisationens ledare Simon Lindberg markerat att han inte vill ta avstånd från terroristen i Christchurch, Nya Zeeland, som sköt ihjäl 51 personer och skadade 50 vid två moskéer.

Lindberg menade i en utläggning till sina medlemmar att terroristen valt ut offren med omsorg för att inte skada ”totalt oskyldiga” och att NMR inte ”tar avstånd från vita människor som agerar”. Lindberg menade även att terrorn inte ”per automatik var felaktigt på ett moraliskt plan”.