Radar · Utrikes

Hårda utfall mot EU av Orbán

Uttalandet kommer samtidigt som pressen mot Ungerns premiärminister Viktor Orbáns regering ökar.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán drog paralleller mellan de sovjetiska styrkor som attackerade Ungern under revolten 1956 och dagens EU-institutioner, i ett tal han höll på årsdagen för revolten.

— Låt oss inte bekymra oss om dem som attackerar Ungern i det tysta eller från de höga hästarna i Bryssel. De kommer att sluta som sina föregångare, sade Orbán med tydlig syftning på Sovjetunionens fall för mer än tre decennier sedan.

Den 23 oktober för 66 år sedan övergick demonstrationerna mot kommunistdiktaturen i Ungern till ett folkuppror, som spred sig över landet. Ungernrevolten krossades sedan av Sovjetunionen.

Bröt mot traditionen

— Vi var här när det första erövrande imperiet attackerade oss, och vi kommer att vara här när det sista kollapsar, fortsatte Orbán.

— Vi kommer att uthärda om vi måste, vi kommer att trycka tillbaka när vi kan.

Orbán höll talet inför en utvald grupp gäster i landsbygdsstaden Zalaegerszeg i västra Ungern. På årsdagen brukar premiärministern annars hålla ett tal i huvudstaden Budapest, en tradition som Orbán nu bröt mot.

Talet hålls samtidigt som pressen på Orbáns regering ökar, bland annat på grund av en ihållande protestvåg från ungerska lärare och elever. Lärarna vill ha högre löner och bättre arbetsvillkor.

Skenande inflation

Ungern riskerar också att bli utan motsvarande över 80 miljarder kronor i EU-stöd, om landet inte kan bevisa att man infört reformer för att bekämpa korruption.

Ungern är i behov av EU-pengarna. Skenande inflation och en fallande valuta har lett till en kraftig försvagning av landets ekonomi.

TT

#Ungern #ekonomi #Orban

Fakta: Ungernrevolten 1956

Ungernrevolten riktade sig mot den kommunistiska regimen i landet.

Demonstrationer mot diktaturen övergick den 23 oktober till ett folkuppror.
Revolten slogs brutalt ned av sovjetiska trupper.

På den ungerska sidan uppgick dödssiffran till omkring 2 500, och på den sovjetiska sidan 650.

Över 200 000 ungrare flydde efter den misslyckade revolten 1956. Cirka 8 000 kom till Sverige.

Källa: Nationalencyklopedin
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV