Radar · Politik

Arvtagerskan som vädjar om högre skatt

Marlene Engelhorn är en uttalad förespråkare för en global förmögenhetsskatt och en av initiativtagarna till Tax me now, som arbetar för högre beskattning av rika.

30-åriga Marlene Engelhorn väntas ärva miljardbelopp från familjeföretaget BASF. En förmögenhet som hon vill ska beskattas med upp till 90%.

När österrikiska Marlene Engelhorn började läsa tysk litteratur på universitetet blev hon medveten om att hennes uppväxt varit långt ifrån vanlig. Som arvtagerska till den tyska kemikoncernen BASF växte Marlene upp på en herrgård och hade dittills gått i privatskolor. Att hon var extraordinärt rik stod än mer klart när Marlenes mormor meddelade att hon ska få ärva en stor del av släktens förmögenhet, som uppgår till 4,2 miljarder dollar.

– Det känns orättvist att jag ska få många miljoner och tillhöra den procent som är rikast i världen, när så många människor fortfarande kämpar för att kunna överleva ekonomiskt och klyftan mellan fattiga och rika ökar, sa Marlene Engelhorn i en intervju till SvD tidigare i våras.

För Marlene Engelhorn ledde frustrationen till aktivism. Under Världsekonomiskt forum i Davos, som också är känt som den politiska och ekonomiska elitens toppmöte, demonstrerade hon tillsammans med några andra av världens multimiljonärer för införandet av en miniminivå för en global förmögenhetsskatt. Enligt Marlene Engelhorn är beskattning mycket bättre än att förlita sig på att miljardärer skänker bort sina miljoner till filantropiska ändamål.

– De rika brukar rättfärdiga sin förmögenhet med hänvisning till att de har upprättat välgörenhetsstiftelser, men pengarna borde gå till stater. På så vis behöver vi inte vara beroende av någon enskild rik persons donation, vilket inte kan ersätta offentliga utgifter eller en verkligt demokratisk omfördelning, säger hon till tidningen ARA.

Marlene Engelhorn håller inte med om argumentet att rika gjort sig förtjänta av sin förmögenhet utifrån idéen om att de skulle vara smartare eller arbeta hårdare än andra.

– Vi glömmer att de individer som tagit sig fram på egen hand är undantag. De som är väldigt förmögna har fötts in i rikedom, och det är ofta smutsiga pengar, det finns ingen rikedom som är ren.

I Österrike finns i dagsläget ingen arvsskatt eller förmögenhetsskatt, men Marlene Engelhorn är besluten att hennes arv ska omfördelas.

– Jag vill omfördela 90% av summan, helst genom beskattning. Om det inte är möjligt kommer jag hitta en egen väg, säger hon till ARA.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV