Zoom

Ny app gör det billigare för migrantarbetare att skicka pengar

Under pandemin, som ledde till att många länder stängde ner, blev det uppenbart hur viktiga migrantarbetare är för många ekonomier.

Med den nya appen Postalpay, som är ett samarbete mellan flera olika företag och FN:s Internationella fond för jordbruksutveckling (IFAD), blir det fyra gånger så billigt för migrantarbetare att skicka hem pengar. Hoppet är att mer pengar ska nå fram till de som mest behöver dem. Postalpay ska nu lanseras i Sverige och i ett första steg kan ugandiska migrantarbetare använda sig av tjänsten.

Under pandemin synliggjordes vikten av migrantarbetares inkomster tydlig när de helt plötsligt antingen blev av med sina arbeten eller inte kunde resa iväg för att jobba. Varje år skickas miljardtals kronor kors och tvärs i världen. Mottagarna är ofta familjemedlemmar och släkt i fattiga länder med få möjligheter att försörja sig själva. Under 2021 skickades över 95 miljarder dollar inom och till Afrika, enligt FN:s Internationella fond för jordbruksutveckling, IFAD. Majoriteten av mottagarna var familjemedlemmar i rurala och ofta fattiga områden. I början av coronapandemin varnade FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, för att plötsliga nedstängningar av länders gränser skulle kunna ha en förödande effekt för migrantarbetare och deras familjer när de plötsligt blev av med sina arbeten. 

För att skicka pengarna använder många tjänster som Western union, Ria och Moneygram. Dessa företag tar betalt för att skicka pengarna. Beroende på hur stor summan som ska skickas är, ju mer pengar tjänar företaget. FN har som mål att minska migrantarbetares kostnader för att skicka pengar till tre procent av summan till år 2030. Idag är det ofta betydligt dyrare än så att skicka pengar.

Ny app: Postalpay

Därför lanserar nu IFAD, tillsammans med flera partners som bland annat företaget Eurogiro, den nya tjänsten Postalpay som ska hjälpa migrantarbetare att skicka hem mer pengar. Eurogiro har idag en halv miljon kontor världen över och vill enligt sin hemsida ”designa kostnadseffektiva gränsöverskridande transaktioner”. Postalpay är en del av projektet Prime-Africa, som också finansieras av EU och Luxemburg.

– IFAD:s samarbete med Eurogiro, PostBank Uganda och Posta Uganda är en del av ett bredare projekt som IFAD och EU samarbetar med – PRIME Africa – och som syftar till att maximera effekten av remitteringar (pengarna som skickas till ursprungsländerna av migrantarbetare), minska kostnaderna för att skicka pengar och främja digital och finansiell inkludering i Afrika, säger Pedro de Vasconcelos, chef över den avdelning på IFAD som arbetar med remitteringar och ekonomi.

– Genom detta partnerskap med EU finansierar IFAD liknande initiativ i sju afrikanska länder, Ghana, Kenya, Marocko, Senegal, Sydafrika, Gambia och Uganda. Projektet med Eurogiro fokuserar på Uganda som pilot. 

Antalet unga ugandier som söker sig utomlands ökar, enligt en rapport från landets myndigheter som citeras av EU-kommissionen
Antalet unga ugandier som söker sig utomlands ökar, enligt en rapport från landets myndigheter som citeras av EU-kommissionen. I Sverige finns det sedan många år tillbaka en stor ugandisk diaspora, och det är därför Postalpay ska prövas i Sverige. Foto: Hajarah Nalwadda/AP/TT

Pilotprojekt

Uganda är ett pilotprojektet – men beroende på hur det går är målet att expandera till fler länder. Postalpay är en app som laddas ner till smartphonen och som sedan kan användas för att ta emot och hämta ut pengarna på ett bankkontor. Under 2021 skickade släktingar med arbete utomlands 1,08 miljarder dollar till släkt och familj i Uganda, en summa som utgör tre procent av landets BNP.

– Genom den här gränsöverskridande betalningstekniken kan vi sänka kostnaderna för remitteringar till 2,5 procent. Migrantarbetare får en skälig service och det hjälper oss i vårt uppdrag att demokratisera betalningar i världens alla hörn. Vi är otroligt tacksamma för samarbetet med IFAD, EU och våra partner i Uganda PostBank och Posta Uganda, säger Thomas Jul, VD för Inpay och Eurogiro, i ett pressmeddelande.

Pengar kommer kunna överföras direkt till ett bankkonto eller hämtas ut kontant på PostBank och Posta Uganda som har kontor och filialer runt om i landet, både i stad och på landsbygden. Till att börja med lanseras Postalpay i Sverige och Nederländerna, som båda har en stor ugandisk diaspora.

– Omkring 13 miljoner USD skickades 2021 från Sverige till Uganda via olika företag och metoder. Sammantaget, med tanke på den nuvarande genomsnittliga kostnaden för att skicka remitteringar, betalade avsändare totalt cirka 1 miljon USD i avgifter och valutamarginaler. Tack vare appen kommer kostnaden för att skicka remitteringar att minska, vi uppskattar att ytterligare 0,5 miljoner USD kommer så småningom att nå landsbygdsfamiljer i Uganda. De förväntas dra mest nytta eftersom de kommer att lägga mindre tid och kostnader på transporter för att hämta pengarna, tack vare den digitala lösningen och närheten till Postbanks kontor och postkontor, säger Pedro de Vasconcelos.

Enklare att skicka pengar

Som det ser ut idag kan det ta dagar att skicka pengar från Sverige, Nederländerna och andra länder där det finns ugandisk diaspora. Det kan också kosta upp emot tio procent av den totala summan som skickas. IFAD menar att pengarna i och med Postalpay kommer komma fram till famijemedlemmar de är avsedda för.
 
– Appen är ett sätt att nå ett mål. Det viktiga är den service som den tillhandahåller för migrantarbetare och deras familjer i hemlandet. Vi är mycket glada över att vi hjälpa till överbrygga klyftan i digital tillgång till finansiella tjänster på landsbygden, enligt Pedro de Vasconcelos.

I Uganda är arbetslösheten stor. Enligt myndigheterna arbetar över 83 procent av befolkningen som är mellan 18 och 29 år i den informella sektorn eller är arbetslösa, skriver EU-kommissionen i en rapport. Många arbeten är underbetalda. Som ett resultat av det har antalet ugandier som söker sig utomlands för att hitta arbete ökat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV