Radar · Utrikes

Rysk FN-resolution nämner inte kriget

Två av förslagen tas upp i generalförsamlingen.

Inte mindre än tre Ukraina-resolutioner konkurrerar i dag om uppmärksamheten i FN i New York. Den ryska varianten nämner inte överhuvudtaget att det är krig.

Det gemensamma för de tre förslagen är att de larmar om en svår humanitär situation, och att världsorganisationen vill göra något åt den.

Två av dem tas upp i generalförsamlingen. Det innebär att de inte är tvingande även om de går igenom. Men de kan ändå skicka starka signaler över världen. En uppmaning till Ryssland att upphöra med sitt anfallskrig fick den 2 mars ja från 141 länder. 35 avstod, medan bara 5 röstade nej – vilket gav en bild av hur få allierade Moskva-regimen har just nu.

Ett av onsdagens förslag, författat av Frankrike och Mexiko, liknar resolutionen från den 2 mars. Det handlar om det humanitära läget i Ukraina, och är tydligt med att Rysslands krigföring ligger bakom problemen. Länderna bakom har förgäves försökt få det mäktigare säkerhetsrådet att ta upp denna text, men eftersom Ryssland har veto i rådet läggs förslaget i stället fram i generalförsamlingen.

Sydafrika lägger fram ett förslag som stryker Ryssland medhårs, genom att inte peka ut någon ansvarig för krisen. Texten uppmanar mer generellt till ”ett omedelbart upphörande av fientligheter” och vädjar om dialog och förhandlingar.

I säkerhetsrådet gör Ryssland självt ett nytt försök med en text som landet försökte få upp till omröstning redan i förra veckan. Då stod det klart att Moskva inte hade en chans att få de nio ja-röster som krävs för att resolutionen ska gå igenom, och förslaget drogs tillbaka.

Nu satsar Ryssland igen med vad landet kallar en helt humanitär åtgärd, ”utan politisering”. Landets biträdande FN-ambassadör Dmitrij Poljanskij säger att västvärlden visar upp ”sitt hyckleri” om länderna inte säger ja till en sådan resolution.