Radar · Inrikes

Förenade förorter startar ungdomsförbund

Förenade förorters ungdomsförbund är redan i full gång.

Efter flera års arbete har Förenade förorter nu ett eget ungdomsförbund. Detta är ett stort steg för föreningen, menar ungdomsförbundets ordförande Khalid Mohammed.

Visionen om att få igång ett ungdomsförbund fanns redan när föreningen startade 2015, och arbetet mot målet påbörjades 2019, berättar Khalid Mohammed för Syre.

– Nu har vi uppfyllt alla kriterierna och har haft vårt första årsmöte. Vi är redan i full gång. Huvudkontoret ligger i Stockholm, men vi har 13 föreningar i hela Sverige. Från Rosengård i Malmö till Ersboda i Umeå, säger han.

Varför är det viktigt för er att ha ett ungdomsförbund? 

– Det är en förenad kraft och förenad röst för människor i alla de här områdena. Vi blir som en röst tillsammans. Man inspireras av varandra och kan hjälpa varandra. Som jag själv, som kommer från Vivalla. Jag har nått ut till massor av andra städer för att jag är med i det här nätverket.

Vad kommer ungdomsförbundet att fokusera på?

– Kultur, organisering och folkbildning.  Vi kommer att börja med tävlingen Ortens bästa poet igen. För oss i orten är det ungefär som Let’s Dance är för svenskar.

Vad betyder Förenade förorter för de som bor i Sveriges förorter?

– Det är en plattform där folk kan höja sin röst, känna igen sig själva, utveckla sig och göra karriär. Det är ett ställe där vi ställer upp för varandra väldigt mycket.

Förenade förorter 

Föreningen startades 2015 för att jobba i Sveriges förorter med kultur, organisering och folkbildning.
Arbetet startade i Stockholm, men nu finns föreningen i olika förorter i hela landet.
Föreningen blev känd med poesitävlingen ”Ortens bästa poet”, som lades ner 2018 på grund av brist på resurser.
Föreningen arbetar för att skapa en nationell förortsorganisation med fokus på organisering, folkbildning och kultur på lokal nivå.