Radar · Utrikes

Flickor i gråt – skolgång stoppad i Afghanistan 

Flickor i provinsen Herat under en lektion på skolan Tajrobawai i november förra året.

Flickor i Afghanistan har blivit hemskickade från skolan bara timmar efter att den öppnat för flickor. Detta trots löften om skolgång från talibanerna. ”Jag ser mina eleverna gråta och motvilligt lämna lektionerna”, säger läraren Palwasha till AFP. 

Terminsstarten blev en besvikelse för många flickor i Afghanistan som för första gången skulle få gå till skolan sedan talibanerna tog makten i landet förra sommaren. 

Flickor har skickats hem från flera skolor, rapporterar AFP som var på plats vid flickskolan Zarghona i Kabul. 

– Plötsligt blev vi tillsagda att lämna tills andra beslut tagits, säger Azimi, som skulle gå tillbaka till årskurs 12. 

– Vad har vi gjort fel? Varför måste kvinnor och flickor utstå det här? Jag ber det islamiska emiratet att öppna våra lektioner. 

Med tårar i ögonen packade eleverna ihop sina saker – bara timmar efter att skolan öppnat. 

– Det är smärtsamt att se sina elever gråta, säger läraren Palwasha. 

Många har befarat att talibanerna skulle förbjuda flickor att gå i skolan, precis som förra gången extremiströrelsen styrde landet 1996–2001. Talibanstyret har lovat att så inte ska bli fallet och yngre flickor och pojkar har sedan i höstas kunnat gå i skola. 

Under onsdagen skulle skolorna öppna för flickor i klass sex och uppåt. Inamullah Samangani, en av talibanernas talespersoner bekräftar att flickor skickats hem. 

– Ja, det stämmer, säger han. 

På en del håll i huvudstaden och på andra håll i landet som i provinserna Herat – där undantag gjorts sedan i höstas för flickor – och Panjshir bedrivs dock undervisning, i alla fall för tillfället, för såväl pojkar som flickor, rapporterar AFP.