Glöd · Ledare

Den kokta grodans likgiltighet för värmerekorden

I Arktis är det 30 grader varmare än normalt. I Antarktis är det 40 grader varmare. Forskare kallar de onormala temperaturerna bland det mest extrema som uppmätts på jorden. På minst en plats har värmerekord slagits.

Dessa temperaturer hade för bara några dagar sedan betraktats som helt osannolika – något som inte skulle hänt på decennier enligt forskarnas modeller. Nu har det hänt.

Forskare låter på allvar uppskrämda. Värmen kan vara ett resultat av ett ovanligt väderfenomen. Men det kan också vara ett av många oroande tecken på att polerna rör sig allt närmare en kritisk brytpunkt, där den jämvikt som reglerar jordens temperatur sätts ur spel. För varje sådan brytpunkt som passeras ökar risken för att vi helt förlorar kontrollen över klimatet.

Politiker och media har ögonen på Ukraina. Det är förståeligt. Men mänskligheten har satt sig i en situation där vi inte längre kan unna oss lyxen att hantera en kris i taget.

Den lättja vi känner inför den onormala värmen vid polerna är den kokta grodans axelryckning över att vattnet blir någon grad varmare. 

De klimatforskare, aktivister och politiker som kämpar mot klimatkollaps.

Politiker som hyllar att McDonalds lämnar Ryssland men vägrar göra sig kvitt rysk oljeimport.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV