Krönika

Kriget är en dans till döds

Visst kan krig vara poetiskt. Det gäller bara att tappa hjärnan på innehåll innan poesin formuleras.  Läser i DN hur en krigsövning på Gotland beskrivs på följande sätt: ”Fienden i papp dansar i vinden när de genomborras av ammunition”.

Poesin kompletteras med uttalanden om att det minsann inte är alla som får skjuta kulspruta med havsutsikt.

Låt mig meddela DN-journalisten och andra som smittats av krigseuforin att det inte heller är alla förunnat att med havsutsikt få dansa i vinden när de genomborras av ammunition för att bli mat för det som brukar kallas likmaskar.

Om det inte låter lika poetiskt så kan jag också meddela att krig egentligen inte är poetiskt. Inte likmaskar heller. Eller ens odören av ruttnade lik.

Men, va fan … Nu ska vi tänka positivt, se det kuliga i tanken att låta genomborrade människor dansa sin dödsdans med havsutsikt.
Kriget har banaliserats.

”Det är jäkligt kul att det är intensivt nu”, meddelar ung militär i DN, som om det finns glädje i att det pågår krig i Ukraina så det händer nåt även här. Låt kropparna dansa när de genomborras av ammunition som tillverkas av företag som bidrar till våra pensioner. Åtminstone till oss som inte fått dansa i vinden med havsutsikt.

Jag är jävligt trött på krigsretoriken som maler ner varje uns av eftertanke. Eftertanke är krigets största fiende. Eftertanke krossar vanligen dumheten som får oss att tro att den som vinner krig också vinner fred.

Krig är allt som oftast embryo till nästa krig. Vilket i och för sig resulterar i mycket dansande. Om än inte alltid med havsutsikt.

Jag tycker mig finna en naivitet hos alltför många unga män och kvinnor som ikläder sig uniform. De har förstås aldrig upplevt krigets vanvett irl utan bara på skärmen – kriget på skärmen stinker inte av brända kroppar, inte ens av doften av ruttnade kött.

Ukrainskt, ryskt, amerikanskt, svenskt eller jemenitiskt dött kött luktar likadant även om processen skiljer sig mellan en sval strand vid Östersjön och den i 40 graders värme. Arterna av det som brukar kallas likmaskar skiljer sig också åt. Men smärtan är densamma när kropparna genomborras av ammunition.

Men kulorna har vanligen varit lönsamma för pensionsfonder av olika sorter. För säkerhets skull har vapen den senaste tiden tagit steg in i ett antal hållbarhetsfonder. För krig anses nu vara hållbart.

Det blir ofta så när krigseuforin tappar hjärnan på innehåll. Då kan till och med ledarredaktioner på borgerliga tidningar fira med tårta att Sverige ansöker om medlemskap i Nato – något som skett på grund av dödandet och skändandet i Ukraina. Och i ren upphetsning gör Försvarsmakten reklam för sin verksamhet genom att musiksätta avskjutande av Pansarskott 86 med Ave Maria.

Osmakligt? Javisst. Vi lever i en tid när krigsretorik är trendig. Och hjärnor tappas på innehåll i ren eufori.

Ett embryo till växande fredsrörelse skymtas.

Rapporten som utgjorde underlag för riksdagens Natorapport.

Radar · Utrikes

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

USA:s dåvarande president Donald Trump håller det tal där han sade till sina anhängare att 'om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre', den 6 januari 2021.

Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Donald Trump och hans advokater har hävdat att hans tal vid ett politiskt massmöte – där han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen och ”fajtas utav helvete” – föll inom ramen för den dåvarande presidentens immunitet.

Det avslår nu den federala domstolen, som anser att Trump talade som en presidentkandidat inför nästa val, och inte som en president som utför sina plikter.

De tre domarna konstaterar samtidigt att deras dom inte innebär sista ordet i saken och att Trump kan överklaga beslutet hela vägen till Högsta domstolen.

Beslutet har i första hand bäring för tre separata civilrättsliga fall, där demokratiska kongressledamöter respektive poliser som arbetade i Kapitolium den ödesdigra dagen vill stämma Trump som ansvarig för stormningen för att få ersättning för sveda och värk.

Fredagens beslut får även påverkan för åtalet där Trump ska ställas inför rätta för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet som letts av den särskilde åklagaren Jack Smith anses vara det tyngsta av de nu pågående rättsprocesserna mot honom.

Fakta: Rättsprocesser mot Donald Trump

TT
Fyra större brottsåtal har väckts mot expresident Donald Trump. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister, bland dem de som rör stormningen av Kapitolium samt det pågående civilmålet i New York där han och hans familjeföretag hotas av 250 miljoner dollar i böter för bedrägeri.

Washington DC
Donald Trump åtalades i början av augusti för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith som föreslagit att rättegången ska starta den 2 januari.

Mar-a-Lago, Florida
Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen är federal och har letts av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det presidentval som Trump vill ställa upp i.

Bokföringsbrott i New York
Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången i det delstatliga målet är planerad till mars 2024.

Delstaten Georgia
Åtalet som omfattar många personer, bland dem Donald Trump, rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom ”hitta de 11 780 röster” som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

Fakta: Stormningen av USA:s kongress

TT
Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat ”Rädda USA”. Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren.

Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen.

”Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre”, sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig in i en av kamrarna och delar av byggnaden vandaliserades.

Minst fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.
Radar · Fred

Israel lämnar förhandlingarna i Qatar

Israel lämnar Qatar och de förhandlingar om en vapenpaus som har pågått där.

Landets militär (IDF) har attackerat platser i hela Gaza under det dygn som har gått efter det att sjudagarspausen i striderna mellan terrorstämplade Hamas och Israel löpte ut på fredagsmorgonen.

”På grund av rådande dödläge i förhandlingarna och efter beslut från premiärminister Benjamin Netanyahu så har David Barnea – chef för (underrättelsetjänsten) Mossad – beordrat sin delegation i Doha att återvända till Israel”, meddelar Netanyahus kansli på lördagen.

Delegationen lämnar därmed de förhandlingar som har förts i Qatar.

Radar · Utrikes

Kraftigt skalv vid Filippinerna

Ett skalv med magnituden 7,6 har inträffat utanför ön Mindanao i södra Filippinerna, rapporterar Reuters på sin sajt.

Skalvet inträffade på ett djup av 63 kilometer.

En tsunamivarning har utfärdats, meddelar USA:s övervakningssajt tsunami.gov.