Radar · Politik

EU-parlamentariker nekas inresa till Gaza: ”Ockupationens konsekvenser”

Evin Incir (S) är vice ordförande i EU-parlamentets delegation med ansvar för relationerna med Palestina.

Sex ledamöter från EU-parlamentets delegation till Palestina har nekats inresa till Gaza av israeliska myndigheter. En av de som fick ställa in sin planerade resa är den svenska EU-parlamentarikern Evin Incir (S).  

Evin Incir (S), ledamot i EU-parlamentet, skulle egentligen ha anlänt till Palestina på måndagen via Tel Aviv. Men hon fick ställa in sin planerade resa med kort varsel, efter att israeliska myndigheter fattade beslut om att begränsa parlamentsledamöternas resa. Hela delegationen nekades inresa till Gaza och ordförande Manu Pineda nekades även inresa till Israel.  

– De israeliska myndigheterna noterade att de inte kan tillåta besök i Gaza av delegationer med politisk tillhörighet och lagstiftare. På agendan inför resan var bland annat ett möte med en organisation för journalister och diskussioner om den mördade Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh, skriver Evin Incirs presstalesperson Lalla Darbo i ett mejl till Syre. 

Evin Incir (S) kommenterar händelsen i ett Twitter-inlägg på söndagen:

”Oacceptabelt att israeliska myndigheter kontrollerar Palestinas gränser och återigen förnekar folkvalda [ordf för EP:s Pal-delegation där jag är vice ordf.] tillträde. Detta är ockupationens konsekvenser”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV