Radar · Utrikes

Ryskt angrepp vid Odessa – dagen efter avtal

Svart rök stiger mot himlen i ett tidigare angrepp mot Odessa den 16 juli.

Hamnen i Odessa har skadats av explosioner. Ukrainas militär uppger att två ryska raketer slagit ner i staden. Omvärlden fördömer angreppet. ”Visar Rysslands förakt för internationell rätt”, twittrar Sveriges utrikesminister Ann Linde.

Explosionerna sker dagen efter det att Moskva och Kiev nådde ett avtal som ska möjliggöra export av miljontals ton spannmål som blockerats av kriget. Enligt avtalet förbinder sig Ryssland att inte angripa hamnar medan spannmål transporteras.

Ukrainska företrädare uppger att lördagens explosioner orsakats av ryska raketangrepp. Enligt landets militär träffade två raketer infrastruktur i hamnen, medan två raketer sköts ner av luftvärnet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ukraina anklagar Ryssland för att hota fredagens överenskommelse om spannmålsexporten.

"Spottloska i ansiktet"

”Det tog mindre än 24 timmar för Ryssland att genomföra en raketattack mot Odessas hamn”, twittrar Oleg Nikolenko, talesperson för Ukrainas utrikesdepartement.

Han beskriver attacken som en ”spottloska i ansiktet” på FN:s generalsekreterare António Guterres och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som agerat medlare under förhandlingarna om avtalet.

”Generalsekreteraren fördömer entydigt de rapporterade angreppen i dag mot den ukrainska hamnen i Odessa”, lyder ett uttalande från Guterres kansli.

EU och Sverige fördömer

Även EU:s utrikeschef Josep Borrell fördömer attacken mot Odessas hamn.

”EU fördömer starkt ryska robotangreppet på Odessas hamn. Att angripa ett mål som är avgörande för spannmålsexport en dag efter undertecknandet av Istanbulavtalen är särskilt förkastligt och visar återigen att Ryssland totalt ignorerar internationell lag och åtaganden”, skriver Borell på Twitter.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) twittrar om attacken:

”En bedrövlig rysk robotattack mot Odessas hamn, särskilt oroande att den inträffar mindre än 24 timmar efter överenskommelsen om export av spannmål. Visar Rysslands förakt för internationell rätt och överenskomna åtaganden.”

Fakta: Exportavtalet

Exporten ska ske genom tre ukrainska hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk.

Ukrainska båtar ska lotsa lastfartygen till turkiska hamnar där de lossas för vidaretransport till köpare runt om i världen.

Återvändande lastfartyg inspekteras av tjänstemän från FN, Turkiet, Ukraina och Ryssland för att säkra att de är tomma och inte transporterar vapen.

En gemensam central ska sättas upp i Istanbul för att övervaka och koordinera transporterna.
Fartyg och hamnar som används för transporterna ska fredas från fientliga attacker.

Rysk export av vete och gödningsmedel via Svarta havet ska underlättas.

Källa: The New York Times