Radar · Miljö

Olje-auktionering hotar bergsgorillorna i DR Kongo

Nationalparken Virunga är ett av få ställen i världen där det fortfarande finns bergsgorillor.

Demokratiska republiken Kongo kommer att auktionera ut olje- och gasprospekteringstillstånd i områden där de utrotningshotade bergsgorillorna har sitt habitat. I områdena som utlovas ingår också världens största tropiska torvmarker.

I veckan beslutade DR Kongos kolväteminister Didier Budimbu att utöka en auktion på olje- och gasprospekteringstillstånd i landet till att innefatta ytterligare två områden. I ett av dessa ligger nationalparken och Unesco-världsarvet Virunga, som är habitat för många djur, däribland de hotade bergsgorillorna.

Miljöorganisationer har protesterat mot beslutet och uppmanar president Felix Tshisekedi att upphäva det innan auktionen äger rum den 28-29 juli. De påpekar att det inte var längesedan han undertecknade ett löfte under klimatkonferensen i Glasgow som går ut på att skydda stora delar av världens skogar.

Inte första försöket

Det är inte första gången som landet försöker sälja rättigheter till oljeprospektering i området. Enligt WWF har liknande försök gjorts sedan 2007, men samtidigt stött på kraftiga protester.

Men den här gången uttrycker Budimbu en beslutsamhet att gå vidare med planerna.

– Vi har ett primärt ansvar gentemot kongolesiska skattebetalare som, för det mesta, lever under förhållanden av extrem osäkerhet och fattigdom, och strävar efter ett socioekonomiskt välbefinnande som oljeutvinning sannolikt kommer att ge dem, säger han till The Guardian.

Andra områden där rättigheter planeras att auktioneras ut innefattar bland annat Cuvette Centrale, en region med världens största tropiska torvmarker, som lagrar lika mycket kol som motsvarande tre år av världens totala utsläpp från fossil energi.

Oljeutvinning i nationalparken anses av många bedömare som en riktigt dålig idé, av flera orsaker.

– Att öppna dessa skogar för oljeutveckling kommer att leda till jakt, avskogning, oljeföroreningar, koldioxidutsläpp och sociala konflikter. Oljeauktionen är en auktion för att starta en katastrof för natur, hälsa, klimat och mänskliga rättigheter, säger Simon Lewis, professor i globala förändringar på University College London, till The Guardian.