Radar · Miljö

Klimataktivister klistrade fast sig vid berömt konstverk i Florens

På samma sätt som vi försvarar vårt konstnärliga arv, bör vi vara dedikerade till skyddet av planeten, menar klimataktivisterna från Ultima Generazione.

Tre klimataktivister klistrade under fredagen fast sig på skyddsglaset till Botticellis renässanskonstverk Våren i konstmuseet Uffizierna i Florens. Aktionen är del av en större kampanj som riktar in sig på kulturen.

Med en banderoll med budskapet ”ingen gas, inget kol” hade tre klimataktivister från gruppen Ultima generazione, Sista generationen, köpt biljetter till det världsberömda konstmuseet Uffizierna i Florens under fredagen. Vid renässanskonstnären Botticellis berömda konstverk Våren vecklade de ut sin banderoll och två av aktivisterna klistrade fast sina händer på glaset som skyddar tavlan.

Aktivisterna omhändertogs senare av polisen och museet uppger enligt italienska medier att ingen skada uppstått på konstverket under aktionen.

Ultima generazione, en grupp som startade som en kampanj inom Extinction rebellion men som numera är ett självständigt nätverk i landet, skriver i ett pressmeddelande att aktionen är en del av en större kampanj där man kommer att rikta in sig på kulturen, museer och sportevenemang.

"Vänder oss till konstvärlden"

Varför just kultur och museer? ”Italien är internationellt erkänt som vaggan för det konstnärliga och museiliga arvet. Vi vänder oss till konstvärlden för att inleda en uppriktig vädjan om att våra uppmaningar ska framföras till regeringen från samtliga delar av samhället”, skriver de 
och fortsätter:

”På samma sätt som vi försvarar vårt konstnärliga arv, bör vi vara dedikerade till vården och skyddet av planeten som vi delar med resten av världen.”

– Det är just medvetenheten om det ovärderliga värdet som finns i dessa rum som driver mig att utlösa mitt skräckslagna skrik över den katastrof som väntar oss på grund av den totala politiska trögheten mot den enda möjligheten till kollektiv räddning som finns kvar. Konst kommer under de kommande åren att vara en lyx som vi inte längre kommer att ha råd med: i hungerns och törstens våld kommer vi att försöka undkomma en säker död genom att migrera norrut på jakt efter beboeliga territorier, säger Laura, en av kampanjens deltagare.

Vill inte skada

Nätverket betonar att man i förväg kontrollerat med restauratörer att det lim de använt inte skulle skada vare sig skyddsglaset eller tavelramen till konstverket.

”Det är viktigt för oss att förbättra konsten, snarare än att skada den, som våra regeringar gör med den enda planeten vi har till vårt förfogande. Sista generationens handlingar kämpar för konst, skönhet, arbete, fred och miljön som ger oss möjligheten att leva.”

Ett av de två krav som nätverket ställer på regeringen är att genast avbryta återöppnandet av nedlagda kolkraftverk i landet och att avbryta projektet med nya borrningar för utvinning av naturgas – båda en följd av en strävan  att bli oberoende av ryska gasleveranser.

Det andra kravet är att öka sol- och vindenergin med minst 20 gigawatts effekt detta år och i och med det skapa tusentals nya jobb inom förnybar energi, något som de menar skulle hjälpa arbetare inom fossilsektorn att hitta ny sysselsättning i mer hållbara jobb.