Radar · Politik

Näringsministern: gruvtillstånd tar väldigt lång tid

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson har gjort sig känd som en som "älskar gruvor" och vill nu titta närmare på varför det tar så lång tid att ge tillstånd för gruvdrift.

Handläggningen av gruvtillstånd tar alldeles för lång tid, menar näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S). Till Svt säger han att det ”ofta skaver” mellan länsstyrelsen och företag och att det är något han vill titta närmare på.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, som gjort sig känd för uttalandet att han ”älskar gruvor” säger i en intervju med Svt att han tycker det finns ett problem med länsstyrelserna när det gäller att ge gruvtillstånd.

– Det kan ibland beskrivas som att det tar sex, sju, åtta, tio år innan man får klarhet i ett tillstånd. Det är en av de sakerna jag hoppas kunna ta i tu med, säger han till Svt Norrbotten.

Han säger också till tv-kanalen att länsstyrelserna runtom i landet hanterar miljötillståndsärenden ”väldigt olika” och att det är något han vill ”titta närmare” på.

"Eget särintresse"

Ett exempel på ett företag som väntat länge på tillstånd är gruvbolaget Beowulf Mining, som lämnade in en ansökan om gruvdrift för åtta år sedan, men som fick nej år 2017 från länsstyrelsen i Norrbotten.

Tidigare arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är numera styrelseordförande i Beowulf och tycker att det är bra att regeringen snart ska fatta beslut om deras ansökan om att starta en gruva i Kallak.

– Länsstyrelserna har blivit väldigt smala och ett eget särintresse. Men det är bra att regeringen fattar ett beslut nu, säger han till Svt.

Svt rapporterar också att länsrådet i Norrbotten (länsstyrelsens näst högsta chef), Johan Antti, som beskrivs som en av gruvnäringens skarpaste kritiker, inte har fått sin tjänst förlängd – ett beslut som vilar på finansdepartementet och civilministern.