Glöd · Debatt

”Pressen på Puma ökar: Sluta sponsra israelisk fotboll”

Maccabi Haifa och FC Union Berlin spelar i Haifa i Israel i november 2021.

Puma bör sluta sponsra israelisk fotboll, skriver tre debattörer från Palestinagrupperna i Skåne. Det israeliska fotbollsförbundet omfattar bland annat sex lag i illegala bosättningar på Västbanken, och att stödja detta är fel och riskabelt, anser de. Tills Puma slutar sponsra israelisk fotboll uppmanar de till bojkott av Puma.

DEBATT Under våren måste sportföretaget Puma fatta beslut om man ska fortsätta eller upphöra med sin sponsring av det israeliska fotbollsförbundet, Ifa, när kontraktstiden går ut i juni i år 2022. Ifa omfattar även sex lag i de illegala bosättningarna på den ockuperade palestinska Västbanken och Puma har därför under en längre tid fått ta emot kritik. Den internationella kampanjen för att förmå Puma att inte förlänga kontraktet intensifieras nu inför kontraktsbeslutet.

Att stödja verksamhet i bosättningarna är etiskt förkastligt. Men det är även vanskligt för Puma, då företag som verkar i konfliktområden är skyldiga att säkerställa att de inte medverkar till brott mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär lag. Allt enligt de regelsystem som upprättats av FN och OECD och som grundar sig på internationella överenskommelser.

Fler än 200 palestinska sportklubbar har sen flera år tillbaks bett Puma att avbryta sponsringen av Ifa och därmed avsluta sitt stöd till Israels ockupation. De har inte vunnit gehör hos Puma men väl hos en växande skara organisationer och enskilda runt om i världen som stöder deras krav.

Pumas sponsring av IFA legitimerar Israels ockupation och den ständigt pågående expansionen av illegala bosättningar. Det är vår förhoppning att sportjätten Puma äntligen ska ta sitt förnuft till fånga och – liksom tidigare sponsorn Adidas – säga farväl till Ifa och därmed stå upp för internationell rätt och de mänskliga rättigheterna. Till dess att så sker uppmanar vi alla att avstå från att köpa Puma-produkter. #BoycottPuma

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV