Energi · Syrekvisset

Syrekvisset

Vi befinner oss i ett sjätte massutrotande, menar forskare.

Välkommen till Syres kviss! Ja, eller quiz, eller frågesport om du så vill. Med frågor om aktuella händelser, samhällsfrågor och annat som kan vara kul att veta. Facit hittar du längst ner.

En av de förrymda schimpanser som Furuviksparken sköt ihjäl heter Santino och blev 44 år. Han blev för 13 år sedan världsberömd. För vad?

1 Efter stängning samlade och gömde han stenar att kasta på besökare nästkommande dag, för att få vara ifred.
X Han räddade en fyraåring som tagit sig in i hägnet.
2 Han målade en tavla som i dag går att beskåda på Louvren.

Den svenska forskaren Maria Gatu Johnson har deltagit i ett genombrott som USA:s energiminister Jennifer Granholm beskrev som ”En av de mest imponerande vetenskapliga bedrifterna under det tjugoförsta århundradet” nyligen. Vilket är genombrottet?

1 Ett vätgasdrivet (fossilfritt) flygplan har korsat Atlanten
X Koldioxid och vatten har omvandlats till sten (kalciumkarbonat) i stor skala
2 Fusion, alltså slå ihop atomer för att alstra energi

3

Sverigedemokraten Mattias Eriksson Falk i Gävleborgs regionfullmäktige stoppade ett Luciatåg som Bollnäs folkhögskola skulle ha för de lokala politikerna av ett skäl som fick över ett dussin personer att anmäla diskriminering. Vad är sant om det stoppade Luciatåget?

1 Lucian var afrosvensk
X Lucian var ickebinär
2 Lucian var radikalfeminist

4

Under vinjetten En syl i vädret går Malin Bergendal till botten med jul-ordet ”braska”, som har fler betydelser än att temperaturen är låg. Vilket av följande är inte synonymt med att ”braska”?

1 Frasa
X Festa
2 Göra upp eld

5

Sju miljarder tuppkycklingar avlivas varje år runtom i världen direkt efter att de kläckts, bara för att de inte kan lägga ägg eller anses lämpliga och tillräckligt snabbväxande för köttproduktion. Nu har israeliska forskare kommit på ett sätt att slippa avliva tuppkycklingarna. Vad är deras lösning?

1 En hönsras som bara värper honägg 
X En maskin som könsbestämmer kycklingen redan i ägget
2 3D-printade ägg

FN:s toppmöte om biologisk mångfald är avslutat. I dag befinner vi oss i ett sjätte massutrotande av arter på jorden, menar forskare, och nu är det inte naturkrafter utan människan som är orsaken. För 65 miljoner år sedan slog en gigantisk meteorit ned på mexikanska Yucatánhalvön och avslutade dinosauriernas liv på jorden. Vilket massutrotande var det fråga om då?

1 Det första
X Det tredje
2 Det femte

.

.

.

Facit: 1:1, 2:2, 3:X. 4:2, 5:1, 6:2