Radar · Morgonkollen

Rapporten: Trump central för stormningen

USA:s tidigare president Donald Trump pekas ut som central för stormningen av Kapitolium i 6 januarikommitténs rapport.

Representanthusets 6 januarikommitté har släppt sin 845 sidor långa rapport om bland annat Donald Trumps roll i stormningen av Kapitolium.
”Inget av det som hände den 6 januari skulle ha hänt utan honom”, står det i rapporten.

Kongresskommittén hävdar i sin slutrapport att USA:s tidigare presidenten Donald Trump på ett olagligt sätt varit delaktig i en ”flerdelad konspiration” för att omkullkasta resultaten av presidentvalet 2020.

Enligt rapporten lyckades han inte stoppa sina anhängare från att attackera Kapitolium.

”Den centrala orsaken till det som hände den 6 januari var en man, tidigare president Donald Trump, som många andra följde”.

”Inget av det som hände den 6 januari skulle ha hänt utan honom”, står det i rapporten.

I och med att rapporten nu släpps är den 18 månader långa utredningen av den tidigare presidenten och det våldsamma upproret för två år sedan över.

På måndagen presenterade kommittén som utrett Trumps ansvar i stormningen sina slutsatser vilka är att Donald Trump bör åtalas.

Kommittén var enig i sitt beslut om de fyra anklagelsepunkterna: Medverkan till uppror, hindrande av rättvisan samt två punkter som rör konspiration.

Donald Trump har helt förkastat slutsatserna i rapporten.

Fakta: Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat ”Rädda Amerika”. Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: ”Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre”, sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor och in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.