Radar · Morgonkollen

Julen – fylld av faror för hund och katt

Växter utgör en särskild fara för katter under julen.

Julklappar, julchoklad, julblommor, juleljus … och så vidare. Storhelgen är som ett minfält för hund och katt, fyllt av faror som potentiellt kan vara dödliga.

Choklad är en av de stora riskfaktorerna under juletid för hundarna, eftersom det innehåller ämnet teobromin som kan vara giftigt för djuren.

Även julskinkan är en riskfaktor, den har mycket fett och salt i sig som inte är bra i stora mängder för hundmagen. Ibland har djur också fått i sig nätet som sitter på julskinkan.

– Försök att tänka på var man placerar saker någonstans i rummet. Jag tar till exempel bort stolarna vid matbordet så att mina hundar inte kan nå, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på Anicura.

Andra farligheter som hunden inte bör få i sig är nötter med skal – kan fastna i tarmen, lök – innehåller allicin som är giftigt för hundar, jäsande degar – kan ge alkoholförgiftning, russin och vindruvor – kan orsaka akut njursvikt.

Papper och pynt

Julklappspapper, plastsnören, julpynt är annat som kan ge skador om hunden tuggar i sig det.

För katter kan växter vara ett gissel. Bland annat julstjärnor, amaryllis, hyacinter, mistel och snittblommor är farliga för kissen.

– Det har kommit in katter som har smakat på julblommor och hyacinter som redan är framme i hemmen, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria.

Julgranen är en risk i sig – om katten ger sig upp i trädet kan det välta med skador på djuret som följd. En rejält stadig julgransfot minskar risken.

Eld i morrhåren

– Även levande ljus är framförallt farligt för katter. Många katter klättrar och är duktiga på att ta sig överallt men plötsligt kan en svans slå till ett ljus och det kan börja brinna i pälsen, säger Sandra Douglas.

Under pandemin var det många som skaffade husdjur, och det kan komma att märkas i skador på hund och katt under helgerna.

– Vi är beredda att en ökning kommer i år i och med att det finns fler hundar och katter i Sverige än tidigare, säger Patrik Olsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV