Energi · Mat med Jenny

Vetgiriga Cecilia satsar på veganska veteprodukter

Seitan är en veteprodukt som producerats i östra Asien i många hundra år.

Seitan låter kanske lite diaboliskt men är i själva verket ett tusen år gammalt alternativ till kött. Dess tuggiga konsistens och proteinrika innehåll, gör att det passar utmärkt för veganlivsmedel. Ett företag som satsat på seitan är Veggivore, med varumärket Cecilias sejtan.

Har du någon gång undrat varför många veganprodukter innehåller vete? Det är inte för att göra livet svårt för glutenintoleranta, utan svaret är att gluten har en viktig funktion. Förutom konsistensen och näringsvärdet, är det ett riktigt bra bindemedel. Många är de veganer som kämpat med egen seitanjulskinka under åren. Ett klurigt projekt, men med lite övning kan resultatet bli lyckat.

Cecilia Vikbladh, skapare av varumärket Cecilias sejtan
Cecilia Vikbladh, skapare av varumärket Cecilias sejtan. Foto: Pressbild

Numera finns en hel del seitanprodukter i butik för den som tröttnat på att slita sitt hår i köket. En av dem som fallit pladask för seitan är matinspiratören Cecilia Vikbladh. Hon står bakom företaget Veggivore, vars namn betyder ungefär samma sak som flexitarian: att äta mycket vegetariskt men för den skull inte vara vegetarian.

– Under en researchresa till New York 2013, inför min bok Veggivore – med kärlek till grönt, gjorde jag en fantastiskt upptäckt, nämligen seitan. Då fanns nästan ingen info på nätet om seitan. Så i början tittade jag på åtskilliga, fullständigt obegripliga, kinesiska Youtubefilmer. Jag blandade mjöl och vatten och härmade det som gjordes i filmerna. Det gick inte alltid så bra. Jag lärde mig efterhand att kontrollera tekniken, och kreativiteten kunde börja flöda, säger Cecilia Vikbladh.

Ett lyckligt äktenskap

Hon beskriver sina produkter som ett äktenskap mellan asiatisk tradition, svenska råvaror och en massa jävlar anamma. De tillverkas i skånska Höllviken och är baserade på vete, havre, korn, rotfrukter och gråärt. Produkterna har i dagarna lanserats i utvalda butiker, främst i Skåne. Den som bor på annat håll kan ändå testa maten. Garants vegokebab är nämligen en produkt som Cecilia Vikbladh tagit fram

– Jag väljer med omsorg vilka butiker och saluhallar som ska sälja mina produkter och vilka restauranger eller hotell jag jobbar med. I planen, någon gång i framtiden, ligger nätbaserad försäljning av produkterna. Jag går helt enkelt min egen väg. Efterfrågan på produkterna är stor, och vår produktion är hantverksmässig. Det är så jag vill ha det. Men vi måste kunna leverera och det innebär att vi har ett produktionstak. Vi vet var det ligger. När vi når dit, får vi ta nya beslut, säger Cecilia Vikbladh.

Inga pekpinnar

Sortimentet består av Pulled BBQ, Currybitar och Åkerbeuf – lite mer smakneutrala köttiga bitar. Cecilia Vikbladh har lång erfarenhet av livsmedelsbranschen, som kokboksförfattare, matredaktör, matfotograf, kökschef samt även ägare av en gårdsbutik och cateringfirma. Mottot är att utan pekpinnar inspirera till att äta mer grönt.

Seitan finns i olika varianter: Pulled och bitar till exempel
Seitan finns i olika varianter: Pulled och bitar till exempel. Foto: Pressbild

– Cecilias sejtan handlar om att välja gröna köttalternativ, inte för att det inte är animaliskt, utan för att det smakar otroligt gott. Att dessutom få med på köpet att produkterna är nyttiga och bra för klimatet är naturligtvis helt fantastiskt. Det handlar om att skapa nya matvanor och preferenser inför framtiden, förklarar hon.

Hennes övertygelse är att man måste erbjuda produkter som är lika goda – eller ännu hellre godare – än vad konsumenterna är vana vid. Hon älskar utmaningar.

– Jag ger mig aldrig förrän jag är helt 100 procent nöjd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV