Radar · Inrikes

Särskild polistaktik saknas utanför storstäderna

Det finns en särskild taktik som polisen kan använda vid bland annat demonstrationer som de i påskhelgen.

Polisens särskilda polistaktik, SPT, kan vara effektiv vid demonstrationer liknande de i påskhelgen. Men metoden finns än så länge bara i storstadsregionerna.

Det handlar om en taktik där polisen jobbar med kommunikation snarare än med fysiska åtgärder för att minska risken för konflikter vid bland annat demonstrationer.

Katharina von Sydow, Polisförbundets ordförande Region Väst, säger till Sveriges Radios P4 Väst att konceptet måste finnas i hela landet.

— Vi har ingenting att värja oss med på 10 till 15 meter. Vi skulle behöva verktyg för att avbryta den här typen av våldsamma upplopp utan att skada för mycket. Det finns inget mellan batong och tjänstevapen.

I dag finns SPT i region Väst, region Syd och i Stockholm, alltså inte på alla platser där påskhelgens upplopp ägde rum.

Efter att polisfacken och polisens huvudskyddsombud haft möte med rikspolischef Anders Tornberg och krävt en utvärdering av polisens arbete under upploppen hoppas Katharina von Sydow att taktiken ska införas överallt.

— Det här konceptet måste finnas i hela landet, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV