Radar · Djurrätt

Mer medel till djurskydd i regeringens vårändringsbudget

Mer pengar till kontroller av djur från Ukraina i regeringens vårändringsbudget.

I veckan presenterade finansminister Mikael Damberg vårändringsbudgeten för pågående budgetår, som innehåller ett antal tillskott för djurskyddsposter.

Bland poster i vårändringsbudgeten som rör djur finns tillskott för bekämpning av smittsamma djursjukdomar, vars anslag ökas med 84 miljoner kronor. Av denna summa ska 53 miljoner kronor gå till kontroller av djur som kommer till Sverige från Ukraina.

– När sällskapsdjuren förs in i landet behöver kontroller genomföras enligt Europaparlamentet och rådets förordning om förflyttning av sällskapsdjur utan kommersiellt syfte och om upphävande av förordning (EG) nr 998/2003 och enligt andra tillämpliga EU-bestämmelser och nationella bestämmelser, konstaterar regeringen och menar att ytterligare medel behövs för att genomföra dessa kontroller.

Tillskott får också posten Främjande av rennäringen, som ökas med 10 miljoner kronor. Enligt regeringen har svåra betesförhållanden under vintern 2021/22 medfört att samebyarnas behov av stödutfodring ökat.

Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt välkomnar tillskotten men efterlyser mer medel till andra djurskyddsposter.

– Jag tänker att det är jättebra med tillskott gällande kontroll av djur från Ukraina men det behövs ju också mer medel till länsstyrelsernas kontroller samt myndigheternas arbete med smuggelhundar, säger Åsa Hagelstedt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV