Energi · Mat med Jenny

Jenny tipsar: Dags att skörda havre, vete och allsköns grödor

Våren är helt uppenbart här nu när det finns så många glassnyheter att presentera.

Produktskörden – ett begrepp som Mat med Jenny återkommer till. Visst är det roligt att kika på vad som hänt i hyllorna senaste tiden?

Fisk-look-a-like-företaget Hooked Foods kommer nu med tre nya tonfuskprodukter i serien Toonish: Skagen, Curry och Mayo. Toonish är baserat på vete, soja och alger. För den som gillar tuggiga produkter har tofuföretaget Yi-pin lanserat en ny tempeh med teriyakismak.

Ännu en nyhet är Schysst käks nya kebabspett, som är baserad på vetegluten och ärtprotein. Quorn, med sitt karaktäristiska svampprotein, fortsätter spotta ur sig veganska godsaker. Förutom en ny satsning i kedjan Picadelis salladsdiskar, lanseras nu nya minifiléer, ny korv och så kallade buffalo wings.

Mycket söta nyheter i vår, men också sköna produkter som tonfusk, dessertost och tempeh
Mycket söta nyheter i vår, men också sköna produkter som tonfusk, dessertost och tempeh. Foto: Pressbilder

På ostfronten finner vi skånska delikatessostföretaget Casheury, som presenterar de nya smakerna Beta pepparrot, Black garlic, Goo-Dah och Casheumozza. Mer mejeri hittar vi från finska havreföretaget Oddlygood. Nytt för i år är två kvargliknande produkter med smakerna vanilj och hallon/blåbär.

Mytisk mango och gurkig gurka

Sias veganska glasserie Icedream langar fram nyheter lagom till våren. Det är havrebaserade Chokladbrownie och Saltkaramell som snart finns i butik. Det ekologiska och veganska glassmärket Lily & Hanna’s presenterar också nyheter. Senaste nytt är smakerna Dark chocolate decadence och Mythical mango passion. Lily & Hanna’s glassar är cashew- och kokosbaserade. Oatly utökar också sitt sortiment med havrebaserad mintchokladglass.

Det globala varumärket Nick’s lanserar tre kokosbaserade glassbyttor exklusivt för en stor kioskkedja: Caramel fudge, Triple chocolate och Peanut butter. Om man av nån anledning föredrar … ja, något helt annat, finns nya isglassen Gurkis i Hemglass glassbil. Ser ut som gurka och smakar som gurka.

Jag klagade på SJ:s hummuswrap häromsistens. Bästa tipset är istället Picadelis nya wraps. Vilka lyxåk!

Företag som pratar skit om andras produkter för att framhäva sina egna. Mycket vanligare än man tror.