Glöd · Debatt

”Vi invandrare bör inte ge upp för att SD fått makten”

Ja, tyvärr så kommer invandrarnas situation att bli mer eller mindre påverkad på ett negativt sätt nu när SD har fått makten.

Vi bör inte låta oss styras av rädsla. För det var rädsla som låg bakom rösterna på SD och Nyans, skriver debattören.

DEBATT. Vad kommer att hända med oss invandrare nu när SD har fått makten? ”, ”Vad ska vi invandrare göra nu? Ska vi packa ihop och förbereda oss för att lämna Sverige?”. ”Invandrare, stick innan det blir för sent!”

De här är bara några av de frågor och påståenden som jag har sett skrivna av personer med invandrarbakgrund på sociala medier under de senaste dagarna.

Jag förstår deras oro och rädsla. Det var inte länge sen SD:s rättspolitiska talesperson Tobias Andersson twittrade ”välkommen till återvandringståget, du har en enkelbiljett” och ”nästa stopp: Kabul”. Det var inte heller länge sen SD kom med förslaget att homosexuella och konvertiter inte ska kunna få asyl i Sverige.

Sverigedemokraterna har varit tydliga med vad de vill göra när de får bestämma. Så jag förstår att människor blir oroliga och rädda nu när SD har fått stort inflytande.

Men jag tycker att vi inte ska låta oss styras av rädsla. De som har röstat på partierna Nyans och SD, de har låtit sig styras av rädsla. Vi ska inte göra det!

Låter man sig styras av rädsla så finns det risk att man fattar dumma beslut, beslut som baseras på osanningar.

Till exempel, de som har röstat på partiet Nyans har troligtvis gjort det för att de är rädda för att ”det ska tillåtas mer och mer inskränkningar av deras religion i Sverige ” eller att ”deras barn ska bli tvångsomhändertagna av socialtjänsten”.

På samma sätt har de som har röstat på SD troligtvis gjort det för att de är rädda för att ”människor med invandrarbakgrund ska hota svenskarnas kultur och värderingar samt bidra till mer otrygghet i Sverige.”

Ja, tyvärr så kommer invandrarnas situation att bli mer eller mindre påverkad på ett negativt sätt nu när SD har fått makten.

Men det betyder inte att vi ska ge upp. Utan vi ska kämpa ännu hårdare för mänskliga rättigheter och demokrati. Vi ska kämpa ännu hårdare mot rasism. Vi ska stå upp för varandra ännu mer.

Vi kan göra detta genom att till exempel engagera oss i politiska partier vars politik inte går emot mänskliga rättigheter och demokrati, gå med i olika föreningar som jobbar för sammanhållning och gemenskap samt delta på språkcaféer med mera.

Så vi ska inte låta oss styras av rädsla. Vi behöver fatta kloka beslut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV