Radar · Morgonkollen

Protester under sorgedag i Australien

De aboriginska och australiska flaggorna på halv stång på Sydney Harbour Bridge med anledning av drottning Elizabeths död.

I Australien sörjer man under torsdagen den avlidna drottningen Elizabeth II. Samtidigt hålls protester mot monarkin i flera australiska städer.

Efter den brittiska drottningens död utlystes torsdagen den 22 september 2022 som en sorgedag i Australien.

Parlamentet i Canberra höll under torsdagsförmiddagen en minnesceremoni för drottningen, skolor och arbetsplatser är stängda och många australier ser dagen, som är en engångsföreteelse, mest som en extra ledig dag utan att egentligen riktigt tycka att den behövs.

Men det finns de som motsätter sig hyllningen och i landets största städer har protester arrangerats.

Sorgedag för ursprungsfolk

Det handlar främst om missnöje från grupper ur ursprungsbefolkningen som motsätter sig nationell sorg för en person som representerar förtryck och kolonialism.

Man är också kritisk till att det så snabbt har gått att arrangera en nationell sorgedag för den brittiska regenten när grupper ur ursprungsbefolkningen i över 80 år har krävt en liknande ”ursprungsbefolkningens sorgedag”.

– Det har blivit väldigt uppenbart sedan drottning Elizabeths död att ursprungsbefolkningens reaktioner och erfarenheter av kolonisering och fördrivande till stor del har raderats, säger politikern Lynda-June Coe som också företräder en av ursprungsbefolkningens intresseorganisationer, till ABC News.

– Motståndet i det här landet har aldrig tagit slut, inte heller kriget mot vårt folk, fortsätter hon.

Ingen omröstning nu

Monarkens frånfälle har väckt frågan om landet fortsatt ska stå under brittiska kronan eller om man ska bryta sig loss och bli en republik.

Den relativt nytillträdde premiärministern Anthony Albanese, en republikförespråkare, har sagt att folkomröstning i frågan ”inte prioriteras” under hans första mandatperiod.

1999 hölls en folkomröstning om att lämna Samväldet och bilda en republik. Nära 55 procent röstade då för att vara kvar med Elizabeth II som statschef.

Däremot planerar Albanese en folkomröstning om att införa ett slags ursprungsbefolkningens råd i parlamentet som ska företräda ursprungsfolkens intressen.