Radar · Utrikes

Irans president slår ifrån sig västvärldens kritik

Irans president Ebrahim Raisi talade inför FN:s generalförsamling på onsdagen.

Irans president Ebrahim Raisi anklagar västvärlden för dubbelmoral efter kritiken mot landets hantering av protestvågen som pågår i landet.
Sveriges utrikesminister säger att utvecklingen är oroväckande.

Trots att president Raisi är belagd med kraftiga sanktioner av USA befinner han sig i New York, eftersom resor till FN:s högkvarter undantas inreseförbudet. Han är på plats tillsammans med flera andra sanktionsbelagda personer som beviljats visum för resan.

På onsdagen höll han ett anförande inför FN:s generalförsamling där han anklagade västvärlden för hyckleri i dess kritik mot landet. Hittills har åtta personer rapporterats döda i de protester som uppstod efter att en ung kvinna dött i polisförvar dit hon togs efter att Irans så kallade moralpoliser bedömt att hon inte bar sin obligatoriska slöja korrekt.

Till sitt försvar tog Raisi upp västvärldens behandling av kvinnor och beskyllde länderna för dubbelmoral.

– Så länge vi har den här dubbelmoralen, där enbart en sida får uppmärksamhet och inte båda, kommer vi inte att ha sann rättvisa, säger Raisi.

Protester i New York

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger till TT att utvecklingen i Iran, och uppgifterna om att flera har dött under demonstrationerna, är otroligt oroväckande.

– De mänskliga rättigheterna, yttrande- och demonstrationsfriheten är otroligt kraftigt begränsade i Iran och det tar vi alltid upp i våra samtal med dem på alla nivåer, säger hon.

Protestvågen är en av de största i Iran på länge. Tusentals människor i ett tjugotal städer har samlats på gatorna, trots att demonstrationer ofta slås ned med våld och deltagare riskerar fängelse i Iran.

Demonstrationerna följde Raisi även på New Yorks gator. Exiliranier och andra oppositionella i New York planerade en stor demonstration mot den iranska regimen och presidentens närvaro i FN på Dag Hammarskjöld Plaza nära FN-skrapan.

Träffat Macron

Under sitt besök i USA har Raisi också gett en kontroversiell intervju med tv-programmet ”60 Minutes”.

Kritik har bland annat riktats mot hur programmet gick med på Raisis krav: att den kvinnliga journalist som intervjuade honom skulle bära slöja, inte sätta sig ned före honom och inte avbryta honom under intervjuns gång.

Till ”60 Minutes” sade Raisi bland annat att han inte kommer att träffa USA:s president Joe Biden i USA.

Före talet i generalförsamlingen har Raisi träffat Frankrikes president Emmanuel Macron, något som kritiserats av regimkritiska iranier som anser att diplomatiska kontakter med representanter för styret i Iran legitimerar diktaturen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV