Radar · Morgonkollen

Hundratals av de strandade valarna döda

Omkring 200 grindvalar har dött på en strand i Tasmanien, Australien.

Endast 35 valar av de cirka 230 grindvalar som strandade i västra Tasmanien häromdagen var på torsdagsmorgonen, lokal tid, vid liv, rapporterar australiska ABC News.

Hjälparbetare för en kamp mot tiden för att försöka rädda så många som möjligt av de fåtal strandade valar som fortfarande är vid liv.

– Vi är medvetna om att några av dem (som förts ut i havet) kan dyka upp igen på stranden, så vi kommer att övervaka det, säger Brendan Clarke från Tasmaniens viltvårdsmyndighet, till ABC.

Grindvalarna hittades nära Macquarie Harbour på den australiska delstatens västkust, på dagen två år efter den största masstrandningen i Tasmaniens historia.

Den 21 september 2020 fastnade 470 grindvalar längs delstatens västkust. Över 350 djur dog den gången, trots att ett stort antal volontärer under flera dagar slet i det kalla vattnet för att rädda dem.

Brendan Clarke säger att förhållandena nu är svårare jämfört med masstrandningen 2020.

– Förra gången var djuren i relativt bra skick, säger han och beskriver det som att man då hade lättare att få ut dem i vattnet.

Även om räddningsarbetet fortsätter uppmanas folk att hålla sig borta från området.

– Det viktigaste är: om du inte är inbjuden av naturvårdarna eller någon av organisationerna som hjälper till – håll dig borta, säger David Midson, ordförande i det lokala styret.

– För mycket människor på plats kan hindra räddningsinsatserna, fortsätter han.

Biologen Kris Carlyon säger att fler dödsfall tyvärr är oundvikligt.

– De har varit strandsatta i över 24 timmar. De är på en mycket utsatt och stressig plats, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV