Radar · Utrikes

Gripna demonstranter uppges bli inkallade

Det blev emellanåt oroligt och våldsamt när poliser började gripa och föra bort enskilda demonstranter i Moskva på onsdagskvällen.

Ett tusental människor greps över hela Ryssland i samband med protester mot mobiliseringen.
Flera av dem tycks ha fått inkallelseorder i handen på polisstationen. 

Drygt 1 300 personer greps under eller efter onsdagens demonstrationer, enligt den fristående organisationen OVD-Info, som försöker föra protokoll över den ryska säkerhetsapparatens bortföranden. Några fler gripanden har tillförts räkningen under torsdagen.

Bilder från bland annat Moskva visar hur kravallutrustade poliser från den ökända Omon-styrkan bar och släpade iväg människor som höjt rösten i det offentliga. I ett fall släpade de väg en kvinna som låg medvetslös på asfalten.

Protester rasade i närmare 40 olika städer och orter, till följd av president Vladimir Putins besked att fler ryssar ska mobiliseras till det pågående kriget i Ukraina. I flera ryska regioner har det fattats beslut om att män i militärpliktig ålder tills vidare inte får lämna sina hemstäder.

Fotograferade ordrar

I Voronezj, i sydvästra Ryssland omkring 30 mil från gränsen till Ukraina, greps åtminstone 16 personer vid protester som hölls på stadens Lenintorg. Flera av dem fördes till en polisstation där de fick kallelser att infinna sig för värvning redan på fredag.

Även på flera håll i huvudstaden Moskva larmas det om att inkallelseordrar har delats ut bland gripna demonstranter. Papper med dessa ordrar har fotograferats och spridits till oberoende organisationer som OVD-Info och medier som Mediazona.

Protester skedde även i tjetjenska Groznyj. Därifrån kommer uppgifter om att söner till kvinnor som greps omedelbart kallades in till den ryska armén.

I censurens Ryssland uppmärksammas protesterna eller missnöjet i princip inte alls av de hårt hållna eller helt statsstyrda medierna.

– I ett antal regioner gjordes försök att iscensätta otillåtna aktioner som samlade ett extremt litet antal deltagare. Alla dessa stoppades, säger inrikesdepartementets talesperson Irina Volk enligt några av dessa medier.

Busringer hierarkin

En Youtube-kanal med oberoende journalister som samarbetar med den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs organisation uppmärksammar dock mobiliseringen med hjälp av busringningar.

en direktsändning har de ringt upp Nikolaj Peskov, son till Vladimir Putins nära förtrogne presstalesperson Dmitrij Peskov. Journalisten som ringer låtsas komma från värvningsmyndigheten och ber honom att infinna sig hos dem på fredag morgon.

– Om du känner till att jag är (herr) Peskov så måste du inse att det inte är helt i sin ordning att jag ska infinna mig där. Jag kommer att lösa det på en annan nivå, svarar 32-åringen ungefär, varpå han nämner att det finns ”politiska aspekter” att ta hänsyn till.

Premiärminister Michail Misjustins son får ett liknande samtal, där han avböjer att skriva in sig som reservist med hänvisning till att han har fullt upp med sina studier

Uppgifter om en miljon

President Putin beordrade den utökade mobiliseringen i ett dekret, där en av paragraferna dock förblir hemlig. Den bestämmer hur många människor som Kreml har rätt att kalla in.

– Ja, jag kan inte förklara det, sade talesperson Dmitrij Peskov när han fick en fråga om detta i samband med att dekretet tillkännagavs.

– Det enda jag kan säga är det som (försvarsminister) Sergej Kuzjugetovitj Sjojgu sade i sin intervju: 300 000 man. Den bestämmer antalet till upp till 300 000.

Men den oberoende tidningen Novaja Gazeta, som numera verkar i exil, har en källa som säger att paragrafen i själva verket ger möjlighet att mobilisera upp till en miljon människor. På torsdagen fick Peskov en fråga från nyhetsbyrån Interfax om den uppgiften och han svarade då kort att det är en lögn.

Putins talesperson fick också en fråga om huruvida mobiliseringen innebär att det som sker i Ukraina – det vill säga kriget – borde benämnas på något annat sätt i Ryssland.

– Nej, det här är en särskild militäroperation, svarade Dmitrij Peskov.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV