Radar · Migration

Fler ryska migranter väntas komma till Sverige

Många ryssar bokade flygbiljetter efter beskedet i onsdags om att Ryssland inleder en delvis mobilisering.

Migrationsverket räknar med att fler ryska migranter kan komma till Sverige i höst.
– Klart att mycket talar för att siffran skulle kunna gå upp, säger Arvid Zheng Norin, migrationsanalytiker på Migrationsverket.

Kort efter talet i onsdags, där Rysslands president Vladimir Putin tillkännagav en delvis mobilisering av ryska styrkor, var i stort sett alla tillgängliga flyg ut ur Ryssland fullbokade. Från finländska gränsbevakningen kommer även uppgifter om att fler ryssar tog sig över Finlands östra gräns i onsdags än veckan innan.

Frågetecken kring mobilisering

Sedan tidigare tror Migrationsverket att fler ryska migranter kommer till Sverige framöver, men exakt hur den nuvarande situationen i Ryssland påverkar antalet asylsökande är enligt Arvid Zheng Norin svårt att säga i dagsläget. Bland annat då det fortfarande finns en del frågetecken kring vad Putins besked innebär.

– Vi vet inte om de ryska medborgare som ingår i de 300 000 som myndigheterna har sagt ska kallas in kommer att veta på förhand att de riskerar mobilisering. Eller om de som inte riskerar att omfattas av mobiliseringsordern kommer att veta om det, säger Arvid Zheng Norin.

Fler ryssar har sökt asyl

Antalet ryska medborgare som sökt asyl i Sverige har redan ökat något under året.

– Det kom väldigt många i samband med krigsutbrottet, och då hade de flesta sin hemvist i Ukraina, det var personer som hade bott där, säger Arvid Zheng Norin.

Men efter det har siffrorna gått ned. Totalt har knappt 700 ryssar sökt asyl hittills i år. Migrationsverkets högsta scenario skulle innebära att 3 000 ryska migranter skulle komma till Sverige i år.

Det blir i så fall den näst största asylsökandegruppen, men det blir inte i närheten av den påverkan som vi hade från till exempel ukrainare i början av året.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV