Radar · Morgonkollen

Efter 30 års kamp – unika skogar skyddas

25 skogar med höga naturvärden i Jokkmokks kommun får nu långsiktigt skydd i nya avtal.

Efter en 30 år lång process skyddas nu 25 skogar med höga naturvärden i Jokkmokks kommun genom nya avtal.
Totalt handlar det om 1 114 hektar skog.

I veckan gjordes en överenskommelse mellan SCA, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen Norrbotten och den ideella naturvårdsgruppen Steget. Där bestämdes att 25 skogar med höga naturvärden på SCA:s mark i Jokkmokks kommun ska bli reservat eller naturvårdsområden.

– Nu finns ett myndighetsbeslut på det och då är de (skogarna) skyddade långsiktigt och för all framtid, säger Erik Norgren, handläggare på Naturvårdsverket.

Merpart blir naturreservat

Åtta av de 25 områdena blir naturvårdsreservat, som markägaren SCA får statligt stöd för att bilda. Naturvårdsavtal utan ersättning har tecknats för 17 områden – de gäller i 50 år.

– Naturreservaten är de större områdena, så arealmässigt är merparten naturreservat, säger Norgren.

– Det är äldre opåverkade naturskogar.

Processen med uppgörelsen har pågått under lång tid, omkring 30 år, skriver SCA i ett pressmeddelande.

”Det här är exempel på unika skogsmiljöer som har höga värden för biologisk mångfald och friluftsliv, så dessa har vi på helt frivillig väg skyddat under väldigt lång tid”, säger bolagets hållbarhetschef Hans Djurberg i pressmeddelandet.

Kämpat sedan 80-talet

Enligt Länsstyrelsen Norrbotten hittades områdena i Jokkmokk redan i slutet av 1980-talet efter en inventering gjord av naturvårdsgruppen Steget före. Att beslut om långsiktigt skydd nu fattats är ”omtumlande”, säger grundaren till SVT Norrbotten på måndagen.

– Jag har vigt nästan hela mitt liv åt att kämpa för skogen. Ett över trettio år långt miljömaraton är äntligen i mål, säger Mats Karström, biolog och grundare av den ideella organisationen Steget före, till SVT.

– Alla är nöjda och glada. Steget före kan nu lämna de här områdena i statens vård. På så sätt känns det fint, säger Erik Norgren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV