Radar · Mänskliga rättigheter

Tusentals demonstrerade mot regimen i Iran

Demonstrationen i Göteborg hade liveinslag från den samtidiga demonstrationen i Berlin, som uppges ha samlat 80 000 deltagare.

Lördagens demonstration i Göteborg till stöd för folket i Iran samlade tusentals deltagare. Ändå räknar arrangörerna med att minst lika många i stället åkt till Berlin för att delta i den stora demonstrationen där.

– Vi blev mellan 2 500 och 3 000 deltagare med en otroligt bred mångfald. Allt från majoritetsbefolkningen till olika etniska och politiska minoriteter, en unik mångfald av röster, säger Roz Aslanian, som ingår i ursprungskärnan till OSI, Oberoende svensk-iranier för mänskliga rättigheter, som arrangerade demonstrationen.

Under demonstrationen i Göteborg förde man fram tre tydliga krav till den svenska regeringen. Först av allt vill man att Sverige stänger den iranska ambassaden och klipper alla diplomatiska band till landet. För det andra vill man att den svenska regeringen står upp för det iranska folkets kamp och kraftigt fördömer den islamistiska regimen. För det tredje vill man att den svenska regeringen ser till att iranska diplomater och andra som är knutna till den iranska regimen identifieras och kontrolleras.

– Vi vill att Sverige håller koll på dem, det handlar om spioner, folk som förskingrat pengar och som har begått folkrättsbrott. Vi vill att de ställs inför rätta så småningom och att de inte ska ha någon möjlighet att komma undan.

Kontakt med Berlin

Lördagens demonstration i Göteborg utgick från Götaplatsen och hade bland annat liveinslag från demonstrationen i Berlin, som enligt Der Spiegel samlade 80 000 deltagare under slagorden ”Kvinna, liv, frihet”.

– Vi räknade ut att demonstrationen i Göteborg hade varit ungefär dubbelt så stor om inte så många svensk-iranier tagit sig till Berlin för att demonstrera, säger Roz Aslanian.

Han är övertygad om att folket i Iran kommer att återta sin frihet, och att det som pågår nu är en ny revolution.

– Vi tror inte att det här kommer att få ett snabbt slut och vi har faktiskt sökt och fått tillstånd till demonstrationer på Götaplatsen varannan vecka fram till mars. Vi räknar med att det här kommer att ta tid.

Även i Stockholm och Malmö hölls demonstrationer till stöd för folket i Iran under lördagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV