Radar · Utrikes

Sunak säkrar stöd för kandidatur

Rishi Sunak sägs ha säkrat 100 röster i Tories.

Rishi Sunak har säkrat stöd av 100 Toriesparlamentsledamöter, rapporterar flera medier. Han är därmed den förste att kvalificera sig för att kunna bli ny partiledare för brittiska Tories efter Liz Truss.

Totalt finns 357 konservativa ledamöter i parlamentet, och därmed kan max tre partiledaraspiranter nå kravet på de 100 röster som krävs för att bli aktuell.

”Jag är hedrad över att vara den hundrade Toryparlamentsledamoten att stödja #Ready4Rishi”, skriver parlamentsledamoten Tobias Ellwood på Twitter.

Enligt flera brittiska medier verkar därmed Rishi Sunak, den 42-årige tidigare finansministern från Richmond, ha säkrat de 100 röster som krävs för att kunna bli aktuell för partiledarrollen.

Sunak kommer automatiskt att utses till partiledare och premiärminister om ingen annan lyckas nå 100. Han har dock inte formellt medgett att han kandiderar för rollen.

Det har däremot parlamentsledamoten Penny Mordaunt från Portsmouth gjort, som första kandidat.

Mordaunt kandidat

”Jag har uppmuntrats av stödet från kollegor som vill ha en nystart, en enat parti och ledarskap i landets intresse”, skrev hon på fredagen på Twitter.

Det ryktas även om att tidigare premiärministern Boris Johnson är sugen på en politisk comeback, vilket tiotals parlamentsledamöter ställt sig bakom.

Han har även stöd av sex ministrar, nämligen Ben Wallace, Simon Clarke, Chris Heaton-Harris, Jacob Rees-Mogg, Alok Sharma och Anne-Marie Trevelyan, enligt The Guardian.

Johnson sägs ha avbrutit en semesterresa i Karibien för att sätta sig på flyget hem för att samla stöd.

Fakta: Så utser Tories en ny partiledare

En parlamentsledamot inom Konservativa partiet (Tories) som har stöd av minst 100 parlamentsledamöter kan ge sig in i striden om att bli nästa partiledare. Det finns 357 konservativa ledamöter i parlamentet, vilket innebär att högst tre personer kan bli aktuella.

De har till på måndag klockan 15 svensk tid på sig att säkra stödet. Om bara en kandidat har tillräckligt med stöd väljs den redan under måndagen.

Om tre personer får minst 100 ledamöters stöd kommer ledamöterna att hålla en hemlig omröstning mellan klockan 16.30 och 18.30 svensk tid.

Resultatet kommer att meddelas klockan 19. Den kandidat som får minst stöd åker ut. Om det behövs, hålls fler omröstningar till dess att det finns bara två kandidater kvar.

När det finns två kandidater håller parlamentsledamöterna ett slags rådgivande omröstning. Efter det öppnar omröstningen bland partiets 172 000 medlemmar. Denna sker online och avslutas klockan 12 svensk tid på fredag den 28 oktober.

Den som fått mest stöd av medlemmarna blir nästa partiledare och får gå till kung Charles för att formellt utses till att bli Storbritanniens nästa premiärminister.

TT