Radar · Morgonkollen

Sverige uppmanas utreda misshandel av journalist

En turkisk journalist misshandlades i lördags i Stockholm.

En regimkritisk turkisk journalist misshandlades i lördags svårt utanför sitt hem i Tullinge utanför Stockholm. Nu uppmanas Sverige att utreda om attacken har politiska orsaker.

”Svenska myndigheter måste omgående och noga undersöka om attacken på den turkiske journalisten i exil är relaterad till hans yrke och ställa alla inblandade till svars”, säger Gulnoza Said, programsamordnare för Europa och Centralasien vid organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) i ett pressmeddelande.

Den turkiske journalisten hade tidigare mottagit anonyma hot och hade, enligt en kollega, varit övervakad en tid, skriver Svenska Dagbladet.
”Svenska myndigheter måste se till att han är trygg och kan bo och arbeta utan att frukta för sin eller sin familjs säkerhet”, säger Said.

Den 43-årige grävande journalisten har flera gånger publicerat anklagelser om påstådda relationer mellan Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu och turkiska maffian.

Reportern arbetade tidigare på den turkiska tidningen Zaman i Ankara men flydde till Sverige för sex år sedan, enligt hans hemsida på grund av politiska påtryckningar, och har numera en Youtube-kanal med cirka 50 000 prenumeranter.

Hösten 2020 misshandlades en annan turkisk reporter utanför sin lägenhet i Tensta norr om Stockholm.

Enligt CPJ har man kontaktat svenska polisen för en kommentar men har ännu inte fått svar.

Den misshandlade journalisten fick allvarliga men inte livshotande skador.