Radar · Morgonkollen

Långt straff för Nicaraguas oppositionsledare

Cristiana Chamorro.

Cristiana Chamorro, en av Nicaraguas främsta oppositionspolitiker, har dömts till åtta års fängelse, enligt den lokala rättighetsorganisationen CENIDH.

Hon har suttit frihetsberövad sedan i juni, vilket stoppade henne från att ställa upp i presidentvalet förra året. Den 12 mars kom beskedet att hon döms för penningtvätt och förskingring via hennes medieorganisation, men också för att ha främjat ”ideologiska lögner” och destabiliserat regeringen.

68-åriga Cristiana Chamorro är dotter till landets tidigare president Violeta Barrios de Chamorro. Hon har hela tiden hävdat att är oskyldig.

De vill fläcka ned mitt namn men de kommer inte att lyckas, sade hon i slutet av rättegången enligt en lokal regeringskritisk sajt.
Chamorro är journalist och företräder inte något politiskt parti. Hon är en av sju tidigare presidentkandidater och närmare 40 andra oppositionella som greps före valet i fjol.

Valet har internationellt bedömts som varken fritt eller rättvist och ledde till att Daniel Ortega kunde tillträda en fjärde mandatperiod.

Tre andra personer, däribland hennes bror Pedro Joaquín Chamorro, dömdes till uppemot tretton års fängelsestraff.