Radar · Morgonkollen

Korsikansk nationalist död efter fängelsemisshandel

En demonstrant viftar med en korsikansk flagga vid en demonstration i Paris förra sommaren.

Den korsikanska nationalisten Yvan Colonna är död. Han var en av Frankrikes mest berömda fångar, och avled av skadorna han ådrog sig då han misshandlats av en fånge.

Den korsikanska nationalisten Yvan Colonna är död. Han misshandlades till medvetslöshet av en medfånge dömd för terrorbrott den 2 mars, och har nu avlidit av sina skador, meddelar hans familj.

Colonna fördes till sjukhus i Marseille efter misshandeln där han uppgavs ligga i koma. Uppgifterna om misshandeln har tidigare utlöst våldsamma demonstrationer i Korsika, där Colonna av en del sågs som en hjälte i kampen för självständighet. Frankrike beslutade att avbryta hans fängelsestraff, med hänvisning till medicinska skäl.

Colonna dömdes till livstids fängelse för mord på en korsikansk tjänsteman 1998. Han kunde gripas 2003 efter flera års polisjakt. Han gömde sig då i de korsikanska bergen, utklädd till herde.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin har fördömt våldsamheterna vid demonstrationerna men har också öppnat för möjligheten för framtida diskussioner om ett självständigt Korsika. President Emmanuel Macron har sagt att det åtminstone inte är tabu att diskutera ett självständigt Korsika, men att den debatten kan ske först när det är lugnt på ön.

Colonna blev 61 år gammal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV